Úspěšná kariéra handicapovaných závisí na vzdělání a kvalifikaci, shodli se odborníci

Na Technické univerzitě v Liberci se minulý týden setkali odborníci, kteří se věnují přípravě zdravotně postižených mladých lidí na budoucí profesi. Přijeli z celé České republiky, Slovenska i Rakouska. Shodli se na tom, že úspěšná pracovní kariéra handicapovaných lidí hodně závisí na potřebné kvalifikaci a dobrém vzdělání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nevidomá žena

Nevidomá žena | Foto: stock exchange

Podle Hany Klozové z Akademické poradny a centra podpory liberecké univerzity by studenti na vozíku neměli mít problém dostat se na přednášky, koleje nebo do menzy.

Díky moderním technologiím se v budovách orientují dobře i zrakově postižení. Budovy a hlavní vchody jsou vybaveny akustickým orientačním majáčkem pro nevidomé, popisuje Klozová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Liberci se sešli odborníci věnující se přípravě handicapovaných mladých lidí na budoucí profesi. Natáčela redaktorka Ivana Bernáthová.

„Usnadní jim orientaci, protože mají VPNku. Což je ovladač, na kterém zmáčknou jedno tlačítko, a řekne jim to budovu, kde se nacházejí. Po zmáčknutí druhého tlačítka jim to popíše budovu, kam se mohou dostat. Učebny a místnosti důležité pro výuku máme označeny braillskými popisky,“ vyjmenovává Klozová.

Univerzita nabízí všem zdravotně postiženým studentům takzvané streamování přednášek. Jsou natočené videokamerou a studenti si je stáhnou na internetu, přibližuje další z poradkyň na vysoké škole Iveta Pospíšilová.

„Mohou si přednášku pustit doma přes internet. Nemusejí tak ani chodit do školy v případě, kdy se nedostanou do školy z důvodu zdravotního postižení. Pokud je člověk nevidomý, má video zvukovou stopu, pokud neslyšící, tak využije popisky,“ dodává Pospíšilová.

Speciální studovna pro handicapované

Handicapovaní studenti si mohou bezplatně zapůjčit vozíky, skútry, nahrávací zařízení, tablety a notebooky. Chodí také do speciální studovny, říká Hana Klozová.

„Studenti tam mohou během přestávek mezi vyučováním přijít a mají k dispozici počítač a relaxační křesla. Tělesně postižení si je napolohují a odpočinou si. Přítomni jsou i studijní asistenti,“ konstatuje Klozová.

Podle Ivety Pospíšilové poradna pomáhá najít handicapovaným absolventům kontakty na zaměstnavatele a připravuje je na výběrová řízení do firem.

Vozíčkářka Markéta Pospíšilová, která v Liberci studuje učitelský magisterský obor dějepis a angličtina, věří, že i ona práci po skončení školy najde.

„Ráda bych si vyzkoušela učitelskou profesi. Už jsem měla možnost, když jsem úspěšně absolvovala praxi, ale v zaměstnání je to trochu jinak. Chtěla bych vyzkoušet, jestli to bude fungovat a zda ke mně budou ředitelé vstřícní,“ uzavírá Pospíšilová.

Ivana Bernáthová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme