Už druhá buddhistická stúpa v Česku vyrostla uprostřed libereckého parku

Liberečtí buddhisté za sebou mají víkend plný radosti – vysvětili už druhou stúpu v České republice. Více než šest metrů vysoká věž stojí ve veřejném parku v Kubelíkově ulici a má symbolizovat klid a mír. Dvoudenní svěcení stúpy zahájil rituál Sang.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po pěti letech dokončili buddhisté v Liberci výstavbu stúpy, která je symbolem soucitu, moudrosti a míru a reprezentuje osvícenou mysl Buddhy

Po pěti letech dokončili buddhisté v Liberci výstavbu stúpy, která je symbolem soucitu, moudrosti a míru a reprezentuje osvícenou mysl Buddhy | Zdroj: ČTK

Vonný kouř z hořícího jalovce a modlitby mnichů měly očistit park od negativních sil.

Na rituál se přišla podívat i paní Iva, která má kousek od centra buddhistů zahrádku:

„Pěkné. Pozoruji od začátku, jak se to tvoří. Seděla jsem tady a koukala na ně. Protože tady byla dřív školka, tak je to takové pozitivní místo. A myslím si, že i buddhisté jsou pozitivní.“

Stúpa připomíná život Buddhy. Tvarem představuje dokonalou podstatu mysli každé bytosti. Libereckou stúpu zdobili mistři z Nepálu. Pomáhala jim Kateřina Trojanová z Centra pro tibetská buddhistická studia. „Ještě s dalšími kamarády jsme penetrovali, bílili a dělali barevné ozdůbky,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Liberci vysvětili buddhisté stúpu. Je už druhá v republice

Reliéfy na stúpě tvoří osm bílých sněžných lvů, kteří podpírají trůn. Vršek je osazen sochou Buddhy. Uvnitř věže jsou relikvie vážených buddhistických mnichů, svitky a mantry, sloužící k opakovanému recitování nebo k meditaci.

„Jsou tam taková malinkatá zobrazení Buddhy, říká se jim tsa tsa. S tím jsme si vyhráli několik let. To se vymačkává do formiček a pak zlatí. A jinak ve spodní části, v tom trůnu, to je vyložené věcmi denní potřeby. Ono to skutečně připomíná pokoj, vymalovalo se to, obložilo obrázky, jsou tam hudební nástroje, modely dopravních prostředků, ty skutečné bychom tam nenatlačili,“ připomíná Kateřina Trojanová.

Kolik je v Česku buddhistů?

Buddhistickým rituálům přihlížely stovky lidí, přijeli i návštěvníci z Německa, Rakouska a Švýcarska. Atraktivní pro všechny bylo vyhazování mouky nebo zlatý tanec lvů.

„Tyto tance jsou všude v Asii prováděny s cílem zahnat všechny negativity a očistit to místo. Naši lvi si to namířili i ke stúpě, takže všechno tady máme teďka úplně vyčištěné,“ vysvětluje spoluzakladatel libereckého buddhistického centra Jan Brázda.

Zahrada podle něj bude sloužit nejen k relaxaci, ale také k pořádání nejrůznějších slavností.

Po pěti letech dokončili buddhisté v Liberci výstavbu stúpy, která je symbolem soucitu, moudrosti a míru a reprezentuje osvícenou mysl Buddhy | Foto: ČTK

První stúpa v České republice byla vysvěcena v Těnovicích na Plzeňsku. Podle posledního sčítání lidu žije v zemi na šest tisíc buddhistů. Na sociálních sítích se ale k této duchovní filozofii hlásí mnohem více Čechů.

„A jejich počet se zvyšuje. Je ale složité přesně spočítat, kolik buddhistů v Česku je, protože tu není ani centrální organizace, ani rituál, kterým se stáváte buddhistou. To, že jím jste, závisí pouze na stavu vaší mysli, že souzníte s pravidly buddhistů a rozvíjíte vlastní vědomí,“ dodává lama Gonsar Rinpoche.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme