Už tisíc lidí z Lomnice nad Popelkou podpořilo svým podpisem výzvu města na zachování místního kina

12. říjen 2015

Někteří lidé v Lomnici nad Popelkou na Semilsku se bojí o osud městského kina. Budova potřebuje modernizaci a na promítání nejnovějších filmů je nutné mít digitální promítačku. Město ale zatím nemá potřebné peníze.

„Kino potřebujeme,“ říká lomnická patriotka paní Eva a pokračuje: „Určitě hlavně pro ty mladé, a taky pro školy a pro školky.“ Už tisíc lidí podepsalo výzvu za modernizaci kina. „Tu petici jsem taky podepsala,“ dodává paní Eva.

Zdena z nedalekého Stružince ale o kino nestojí, stačí jí televize s velkou obrazovkou, kterou má doma. Chtěla by, aby město raději udělalo čekárnu nebo přístřešky na lomnickém autobusovém nádraží.

„Když prší, nemáte se kde schovat. A když čekáte na autobus, tak si nemáte ani kam položit tašku s nákupem,“ vysvětluje paní Zdena.

Kino z roku 1953 nutně modernizaci a digitální zařízení potřebuje, přidává se k paní Evě ředitel lomnického kulturního a informačního střediska Josef Svoboda.

„Už asi čtyři roky je v provizoriu. Když se přestalo promítat na 35 mm formát, tak nastoupilo digitální kino. My tady sice máme dataprojektor, což nám umožňuje promítat z DVD a Bluray disků, ale ty filmy se k nám dostávají s tří až šestiměsíčním zpožděním po premiérách, které mohou promítat digitální kina. Lidé z Lomnice pak jezdí do kin jinam, protože se samozřejmě těší na premiéru a k nám pak jdou jen lidé, kteří ho ještě neviděli anebo na něj chtějí jít se svými blízkými.“

Diváků proto pak už není mnoho a návštěvnost razantně poklesla. Kino teď dává pouze čtyři filmy měsíčně. Dopolední promítání pro děti a důchodce ho finančně nezachrání.

Kino je podle města staré a modernizace by stála desítky milionů

Nezávislý starosta Josef Šimek ale zatím nemá pro milovníky filmů dobrou zprávu. „My jako dobrý hospodář nemůžeme umístit tuto techniku do kina, které nesplňuje technické podmínky, a taky je v relativně, i když to navenek tak nevypadá, špatném stavu. Stojí totiž na staré navážce zámeckého rybníka a objevují se tam po letech statické trhliny. Přijde nám tudíž líto a hloupé instalovat novou technologii do v podstatě starého kina.“

Město už má projekt na modernizaci budovy, peníze na ni ale nejsou. Radní to budou zkoušet prostřednictvím příhraničních evropských projektů, je ale otázkou, zda v nadcházejícím programovém období Lomnice se žádostí o peníze uspěje.

„My si myslíme, že to bude stát 20 až 25 miliónů korun. Pak ještě záleží na tom, do jak moc moderního provozu půjdeme. Protože samozřejmě ta technologie se neustále vyvíjí a od toho se odvíjí cena,“ dodává Josef Šimek.

Spustit audio