V centru Jablonce nad Nisou roste nová nákupní galerie. Část místních proti ní protestuje

1. prosinec 2015

V Jablonci nad Nisou roste nové nákupní centrum. Nahradí bývalý obchodní dům Jabloň. V pondělí večer měli obyvatelé města možnost přijít debatovat se zástupci firmy, která nákupní centrum staví. Lidé se ptali hlavně na parkování a došlo znovu i na diskusi o tom, jestli Jablonce opravdu velký obchodní dům potřebuje.

„Jsem k tomu trochu skeptický, působí to na mě jako nepřipravený projekt, můžu to ilustrovat třeba tím, že zastupitelé teď akutně řeší, že ubylo 111 parkovacích míst, a najednou lidé, kteří chtějí ve městě vyřizovat svoje úřady a obchody, tak nemají kde zaparkovat,“ říká obyvatel Jablonce Vladimír Opatrný.

Původní parkovací místa v ulicích, které spolkla stavba, ale nahradí krytá stání, říká Petr Štyler, zástupce firmy Crestyl, která je investorem obchodního domu.

„Standardně plánujeme bezplatné užívání, avšak instalujeme i technická opatření jako jsou závory a technické systémy, abychom mohli regulovat vjezd do garáží, kdyby ten zájem byl opravdu obrovský, aby nevznikaly fronty v okolí projektu, abychom byli schopni regulovat plynulý provoz.“

Čtěte také

Parkování v okolí obchodního centra Jabloň bylo navíc doteď na soukromých pozemcích, připomíná náměstek jabloneckého primátora Lukáš Pleticha z ČSSD.

„Ty místa ubyly na plochách, která už léta patří investorovi, a ve finále jich bude víc, a bude se parkovat i dole pod parčíkem, kde se doteď stát nemohlo.“

Potřebuje Jablonec nákupní galerii? Radnice si myslí, že ano

Mnoho obyvatel Jablonce si už dlouho klade otázku, jestli město, které je tak blízko Liberci, kde je hodně obchodních domů, opravdu potřebuje svoji nákupní galerii. Vladimír Opatrný má za to, že nepotřebuje.

„Domnívám se, že tento typ obchodu už je velmi nemoderní a město ztratilo kontrolu nad podstatnou částí svého širšího centra, se kterým už teď nemůže dělat vůbec nic, a je pouze rukojmím investora.“

Náměstek Lukáš Pleticha oponuje - obchodní dům může podle něj centrum města oživit. „Naopak si myslím, že to centru pomůže, prodlouží otevírací dobu do 7 hodin, dnes už si v Jablonci po páté hodině nic nekoupíte.“

Firma Crestyl byla jako jediná před lety ochotná koupit pozemky s dodatkem, že na vlastní náklady zlikviduje bývalé nákupní centrum Jabloň, které podle některých lidí Jablonec hyzdilo.

„Posledních 15 let pořádně nefungovala, takže to byl takový brownfield, který v tom místě byl, a tato společnost nás tohoto boláku zbavila, vykoupila ho, zdemolovala a postaví tam něco, co odpovídá dnešní době,“ dodává Lukáš Pleticha.

Pondělní debata s obyvateli byla spíše informativní, na podobě obchodního domu se už nic měnit nebude, uzavírá Petr Štyler z Crestylu.

„Je to spíše informativní, v současné době máme projekt povolený, se všema povoleními, nutnými k realizaci a snažíme se je dodržovat, respektive budeme je dodržovat.“

autor: sas
Spustit audio