V centru Liberce se bude hrát loutkové divadlo. Začíná mezinárodní festival Mateřinka

Desítky divadelních představení pro nejmenší diváky nabídne mezinárodní festival loutkových divadel. Ten pod názvem Mateřinka začíná právě dnes 13. června v Liberci a jak už název napovídá, zaměřuje se na divadelní tvorbu pro předškolní děti. Do města pod Ještědem míří loutkáři z celého světa, divadlo se bude hrát i před libereckou radnicí.

Festival nabídne třeba tak trochu netradiční podání třeba příběhu o Dášeňce Karla Čapka. Dášeňku vychovávala ve známé knížce s podtitulem Život stěněte psí máma Iris, v podání divadelníků z Ostravy je to ale někdo úplně jiný. Objeví se ale i typické české lidové pohádky, jako třeba O Smolíčkovi. . V 15 hodin odpoledne projde na Benešově náměstí průvod, který před oficiálním začátkem celou akci zahájí. Tam uvidíte i nafukovací slony.

Kde všude se bude hrát? Kromě vnitřních sálů i venku, a to před libereckou radnicí. Hrát se bude v zahradě oblastní galerie nebo Jedličkova ústavu. Na představení se mohou těšit i diváci v jiných městech, konkrétně v Jablonci nad Nisou a v Turnově.

Loutková představení jsou určena pro děti od dvou let až do předškolního věku. „Jsou tam ty babies, to jsou děti, které přišly poprvé do divadla, jsou jim jeden až dva roky. Pak jsou to děti, které do divadla chodí pravidelně, protože chodí do školky – tříleté, čtyřleté děti, ale samozřejmě – nemají šanci lecčemus porozumět, neumějí písmena a čísla, se kterými pracují nejstarší předškoláci,“ vysvětlil ve vysílání Českého rozhlasu Liberec dramaturg festivalu Vít Peřina.

Slavnostně festival zahájí dnes ve čtyři hodiny odpoledne v sále libereckého Naivního divadla. To vlastně festivalovou tradici založilo, a to už na začátku 70. let 20. století. Připomenu, že celé přehlídky se zúčastní jen profesionální soubory a akce probíhá každé dva roky. Představení jsou vždy zhruba půl hodiny dlouhá. Mateřinka nabízí nejen louková divadla, ale taky doprovodný program. Jde o divadlo na ulici, ukázky práce studentů alternativního a loutkového divadla z pražské DAMU nebo výstavy, filmy a koncerty.

Připravený je ale i program pro dospělé – ukázky z tvorby pro dospělé publikum v podání herců z Naivního divadla Liberec.

23. ročník festivalu loutkového davadla Mateřinka 2015
autor: jch
Spustit audio