V České Lípě platí nová pravidla pro likvidaci černých skládek. Pokud ji bude muset likvidovat radnice, náklady zaplatí majitel pozemku

12. říjen 2015

Nová pravidla platí v České Lípě pro majitele veřejných pozemků, kteří je zanedbávají, nebo na nich mají nelegální skládku. Pokud se o pozemek nepostarají, nechá to udělat město. To pak bude po majiteli vymáhat náklady. Už roky se totiž potýká radnice například s černou skládkou u čističky odpadních vod u silnice směrem na Stružnici, nebo v městské části Stará Lípa na konci města.

Cesta k černé skládce není jednoduchá a autem se dostává městská policie jen těžko. Na místě jsou staré truhlíky, dvě hromady pneumatik a PET lahve i stavební suť.

„Černé skládky likvidujeme poměrně často. Strážníci mají hlídkovou činnost, při které projíždí obvody města a tam většinou přijdou na nějakou tu černou skládku,“ vysvětluje velitel českolipské městské policie Vladimír Jeník.

Čtěte také

Zjistit původce černých skládek ale není jednoduché. V hromadě nepořádku a odpadu je těžké najít něco, například nějaký tiskopis, který by mohl strážníky navést k jejímu původci.

„Pokud bychom tam našli nějaké indicie, které by vedly k zjištění majitele této skládky, nebo k tomu kdo tam tu skládku udělal, tak by nám to přineslo možnost dalšího postupu,“ doplňuje Jeník.

Černá skládka

Dál po cestě je hromada elektroinstalačního materiálu.

„V první fázi se snažíme zjistit pachatele. Když ho nezjistíme, pak vyzýváme vlastníka, aby provedl na svém pozemku úklid. Poté, v určité lhůtě, kontrolujeme i to, jestli k úklidu došlo. Tam se deliktu, přestupku nebo správního deliktu dopouští i vlastník pozemku, který nezajistí úklid,“ doplňuje zástupce velitele českolipských strážníků Antonín Doležal.

Černé skládky vznikají i na poměrně nepřístupných místech

Cesta dál po cestě připomíná etapový závod. Jen co se objeví hromada odpadů, o několik metrů dál je další. Tyto hromady jsou skoro výhradně zbytky aut. Především plastových součástí, gumová těsnění a pneumatiky.

„Jsou to věci, které ve sběrnách běžně nevezmou. Může to být z vrakoviště. Nechci říct, že by to bylo z trestné činnosti. Zjistit se to nyní nedá, protože na těch plastech nelze zjistit, odkud to je.“

Jak se odpad na místo dostal, to je trochu záhada. Harampádí není málo a k místu nevede žádná cesta pro auta.

„V těchto místech byly dvě skládky. Jedna byla nahoře. Tam mám informaci, že vlastník byl vyzván k úklidu. K němu sice došlo, ale tím stylem, že se přesunula o patnáct metrů jinam. To se samozřejmě bude opět řešit.“

Pokud se nepodaří přimět původce nebo majitele pozemku k likvidaci černé skládky, udělá to město na své náklady. Ty pak bude po nich vymáhat. Obdobně to bude probíhat u zanedbaných soukromých veřejně přístupných pozemků.

Spustit audio