V České Lípě si během celodenní akce připomněli židovské kořeny města

7. květen 2015

V České Lípě si 6. května připomněli židovské kořeny města. Během dne mohli zájemci navštívit besedu o židovských tradicích, nebo povídání s novinářem a spisovatelem Stanislavem Motlem, stejně jako několik divadelních vystoupení českolipských základních škol. Jedna z českolipských restaurací nabízela i židovská jídla.

„Dali jsme dohromady polévku, hlavní chod a dezert. Inspirovali jsme se typickými surovinami, které se používají k těmto pokrmům. Je to dělané na vegetariánský způsob. Nepodařilo se nám sehnat maso ze zvířat zabitá rituálním způosbem, které je typické pro židovské jídlo. Maso by nebylo košér," vysvětluje vedoucí restaurace Michal Pitek.

Přibližně pět desítek lidí se vydalo i na komentovanou procházku městem společně s historikem českolipského muze Ladislavem Smejkalem po židovských památkách.

„Dozvědět se něco nového a zajímavého. Vyprávění pana Smejkala je vždy velice poutavé," vysvětluje důvody svojí účasti jeden z účastníků. Historik s lidmi došel i do míst kde stála synagoga. Tu nacisté vypálili během takzvané křišťálové noci v roce 1948. Její historie podle Smejkala sahá až do 16. století.

„Jejím předchůdcem je pravděpodobně katolický kostelík, který stával ve čvrti před vodním hradem. Kostelík byl opuštěný a židé, kteří do čtvrti byli vykázáni ten kostelík převzali. Ten jim sloužil jako synagoga. Proto se dá říci, že tady takovou svojí synagogu měli nepochybně už v 16.století."

Celodenní akci věnovanou židovské kultuře i historii města přijelo podpořit i několik členů židovských obcí z Děčína, nebo Prahy stejně jako předseda liberecké židovské obce Michal Hron.

„Je to významné téma a chybět a nepodpořit ho přítomností by bylo ne nezdvořilé, ale nesprávné. Navíc mám osobně k České Lípě velký vztah. Jako dítě jsem sem jezdil každý rok za dědou Winsteinem. To byl tady ušní lékař."

Spustit audio