V Českém ráji vyrostla dřevěná replika hradu Trosky. Hrají si v ní nejen děti, ale i dospělí

30. červen 2015

V Radvánovicích u Turnova v Českém ráji mají nové lákadlo pro děti i dospělé. Repliku hradu Trosky, ve které je bludiště, tobogány a spousta prolézaček. Nová atrakce se více podobá historickému vyobrazení hradu ze středověku než současné zřícenině. Padlo na ni 170 kubíků akátového dřeva.

„Je to dětský herní prvek, který vypodobňuje historickou podobu Trosek z poloviny 15. století v měřítku 1:5. Ty věže mají osm metrů. Na stavbě pracovalo někdy až dvacet lidí, replika se stavěla od loňského podzimu. Zachovali jsme podobu středověkého hradu, co se týče počtu věží, máme Pannu, Babu, Velké purkrabství a vstupní věž. Uvnitř jsou tobogány, bludiště, ochozy a různé sítě. Děti se tam opravdu vyřádí,“ říká Pavel Faltus.

Baví to i dospělé, podle jednoho z návštěvníků jde výstup do hradu po pletených sítích líp. Líbí se i výhled z věže na skutečné Trosky. Dolů z věže vede cesta buď po žebříku, nebo po osmimetrovém tobogánu.

Replika Trosek v Radvánovicích

Stavitelé repliky hradu se brzy chystají uspořádat soutěž v dobývání hradu. Malí kluci už vymysleli fintu, jak by šli na zteč - skrz tobogán, nahoru!

Spustit audio