V českolipské nemocnici začala rekonstrukce dětského oddělení

23. květen 2016

Dětským oddělením českolipské nemocnice se denně rozléhá hluk sbíječek i kladiv. Dělníci tam pracují na rozsáhlých opravách. Oddělení se od doby výstavby nemocnice v sedmdesátých letech až doteď výrazně nezměnilo. V posledních letech ale ubylo dětských pacientů, tak po se budou po rekonstrukci léčit jen v jednom patře, namísto ve dvou.

„Tady ty světlíky se zazdívají. Dává se nová elektřina, nová voda, nové obklady a dlažby. Rozšiřují se dveře, aby tu byl větší prostor. Některé příčky se bourají. Dělají se koupelny,“ vypočítává práce na rekonstrukci dětského oddělení českolipské nemocnice zedník Dušan Ginko.

V prvním patře na dětském oddělení je hluk. Může za to rekonsturkce ve druhém patře, kam se pak celé dětské oddělení bude stěhovat. Jak to zvládá personál i pacienti?

Rekonstruuje se po 35 let, všichni to chápou

„Rekonstrukce přichází po 35 letech. Udělat se to musí a my to tak bereme. Snažíme se být k pacientům vstřícnější. Rodiče naši situaci chápou. Z dotazníků, které máme s rodiči, nám vychází, že jsou nespokojení se stavební situací, vybavením. Myslím si, že i rodiče očekávají, že to přinese pozitivní změny a odstraní se nedostatky,“ říká vrchní sestra dětského oddělení českolispké nemocnice Jitka Jelínková.

V českolipské nemocnici začala rekonstrukce dětského oddělení

Standardní stavební práce zahajují ráno v 8:00 a končí v 17:00. O víkendu dělníci pracují od 8:00 do 14:00. „Necháváme prostor pro návštěvníky, aby byla alespoň krátká oáza klidu,“ dodává Jelínková.

„V celém horním patře, včetně části, kde jsou nyní lékařské pokoje a zázemí, budou pokoje pro velké děti. Kojenci zůstanou, kde jsou. Z pohledu pacienta první patro nebude existovat. Tam zůstanou ambulance, zázemí. Pro ten chod je každopádně výhodnější, že to oddělení bude jednopatrové,“ vysvětluje primář dětského oddělení českolipské nemocnice Josef Gut.

Na dětském oddělení bude méně lůžek. Nejsou potřeba

„Když jsem před 30 roky začínal s pediatrií, tak toto oddělené mělo asi 60 lůžek. Na tehdejší dobu to bylo dobré. V současné době potřebujeme dvacet 25 postelí, protože ti lidé tu jsou na krátkou dobu a rychle se to tu protočí. Řada věcí se udělá ambulantně, takže tu nemusí dlouho ležet.“

Josef Gut dodává, jak funguje dětské oddělení nyní, když o patro výš probíhají úpravy.

„Je to trochu provizorní. My jsme požádali i nemocnice v Mladé Boleslavi a Liberci, kdyby bylo nejhůře, že by nám chirurgové s většími dětmi vyhověli při přetlaku na lůžka.“

Zatím vše funguje a v nemocnici mohou s dětmi zůstat i rodiče. Přestavba dětského oddělení má být hotová na konci července.

Spustit audio