V Česku se začalo lyžovat, je čas seřídit a připravit lyže na sezónu

11. prosinec 2014

Na několika místech v Česku se už začalo lyžovat, další centra se otevřou během nadcházejícího víkendu. Nejvyšší čas nechat si v servisu zkontrolovat a seřídit lyže a připravit je tak na nastávající lyžařskou sezónu.

V Krkonoších ve skiareálu Černá hora-Pec a na Klínovci v Krušných horách se už lyžuje. Další zimní centra se o tomto víkendu po intenzívním zasněžování otevírají. Lyžaři proto mají opravdu za pět minut dvanáct na přípravu lyží na nastávající sezónu. Co se může stát, když lyže neprojdou kontrolou, nám řekl servisman Tomáš Brzák z Liberce.

„Pokud lyže není navoskovaná a nabroušená, prostě pokud není připravená na zimu, tak nejede a pokud je zmrzlý sníh, není ani schopná zatočit a hrozí pád. Pokud navíc není zkontrolováno vázání na váhu nebo na novou botu, tak nemusí fungovat a hrozí úraz.“

V servisu vám nejprve lyže zkontrolují, podívají se na skluznici, jestli není poškozená a na ostrost hran. Jakmile máme hrany ostré, nastupuje seřizování vázání. Přijde i chvíle pravdy. Servisman totiž pro správné nastavení vázání potřebuje vědět, kolik vážíte a taky jestli jste začátečník, pokročilý lyžař nebo dokonce závodník.

Jakmile jsou lyže seřízeny a připraveny, můžeme vyrazit na sjezdovky. Měli bychom ale myslet podle servisního technika pana Brzáka na to, že pokud lyžujeme často, nestačí jen jeden servis za sezónu. Servis a přípravu lyží před sezonou se opravdu nedoporučuje podceňovat. Dobře nastavené vázání a nabroušené hrany lyží jsou předpokladem bezpečného lyžování.

Spustit audio