V Chrastavě zprovoznili poslední ze čtyř unikátních zvedacích mostů

4. prosinec 2012

Lidem v Chrastavě na Liberecku se opět zkrátila cesta do pravobřežní části města. Zprovoznili tam poslední ze čtyř unikátních zvedacích mostů. Mosty se zvedají do výšky dvou metrů ve chvíli, kdy meteorologové hlásí nebezpečí povodní a velká voda by je tím pádem neměla strhnout.

Tu nejhorší povodeň zažila Chrastava předloni v létě. Voda vzala kromě řady domů všechny lávky a mosty na Jeřici. Po více než dvou letech jsou už všechny obnovené. Most za dva milióny korun stojí nedaleko rodného domu slavného malíře Josefa Fuhricha.

Průvodce ve Fuhrichově domě Zdeněk Šulc věří, že se díky obnovenému mostu opět zvedne návštěvnost historické roubené chaloupky - ta se po povodních hodně snížila. Turisty by mohla nalákat přímá cesta z Fuhrichova domu přes nový zvedací most k památkám u kostela sv.Vavřince.

Pan Šulc oceňuje krásu a účelnost zvedacího mostu, má ale trochu pochybnosti o tom, jestli případnou přílivovou vlnu vydrží: „My jsme byli v Bogatyni a tam měli také zvedací most – nevydržel... Tam měli tu povodeň v ty samý dny co my tady...“

Starosta Chrastavy Michael Canov z hnutí Starostové pro Liberecký kraj ale říká, že například Fuhrichův dům díky zdárné rekonstrukci, dokončené těsně před povodní, přílivovou vlnu vydržel. Pokud tedy, podle starosty, odvedli stavbaři dobrou práci, vydrží i nový zvedací most.

Spustit audio