V Dětřichově uctili památku zavražděného faráře antifašisty

29. květen 2016

V Dětřichově na Liberecku lidé uctili památku německého faráře Augustina Langa. Přesně na den před 75 lety ho pro jeho antifašistické postoje ubili němečtí nacionalisté.

Jeho tělo pak odtáhli do potoka a snažili se jeho smrt svést na nešťastnou náhodu. Kvůli strachu z pomsty tehdy lidé na viníky neukázali.

Na včerejší mši za zavražděného kněze do zchátralého kostela sv. Anny přišli nejen místní. Dorazili i pamětníci, kteří byli po válce odsunutí do Německa.

Nedaleko kostela stojí zelený dům, kde bydlel Rudolf Jariš. Na pana faráře se pamatuje velmi dobře, protože mu jako dítě ministroval: „Pan farář rád chodil mezi místní do hospody. 29. května 1941 v noci se vracel na faru. Napadli ho tři nacisté. Sundali mu brýle, a co vraždě předcházelo, nikdo neví,“ popisuje.

„Protože vrazi byli místní nacisté, vražda se ututlala. Podle záměrně rozšířené falešné zprávy si měl pan farář dát trochu víc vína a do potoka spadnout sám,“ doplňuje badatelka Monika Filová.

„Místní sice měli podezření, kdo by to mohl být, ale báli se podezřelé označit, protože pokud se někdo neštítí zavraždit faráře, s obyčejným člověkem by také problém neměl,“ říká.

Monika Filová hledá v archivech informace o perzekuovaných lidech: „Na Frýdlantsku jich bylo na šest set padesát. Osmnáct lidí přišlo o život, jeden člověk z Dětřichova zemřel ve vyhlazovacím táboře v Mauthausenu a jeden zemřel na následky bití ve vězení. Byli tu u takoví, kteří se přidali k československé armádě v zahraničí nebo se přidali k odboji na Slovensku,“ dodává.

V Dětřichově uctili památku zavražděného faráře antifašisty

Faráře Langa v Dětřichově připomíná náhrobek. V budoucnu by tam měla vzniknout odpočinková zóna s lavičkami a dvěma lipovými alejemi.

autor: Eva Malá
Spustit audio