V Hejnicích mají novou kanalizaci. Teď musí přesvědčit obyvatele, aby se k ní připojili

15. leden 2016

V Hejnicích na Frýdlantsku dokončili jednu z největších investicí v historii města. Rozšíření kanalizace přišlo zhruba na 50 miliónů korun. Teď vedení města stojí před úkolem přesvědčit nepřipojené obyvatele, zejména v osadě Ferdinandov, aby investovali do přípojek.

Bez napojení teď zůstane zhruba 10 procent města. „Jsou to lokality, které je technicky nereálné připojit, například část skalního města, která je opravdu na skále – tam by to byl problém,“ vysvětluje Demčák.

Teď vedení města stojí před úkolem přesvědčit obyvatele hlavně osady ve Ferdinandově, aby se ke kanalizaci připojili.

„Používají se septiky, které už nejsou schválené, které nefungují a nečistí současné splašky jako dřív. Také kvůli tomu, že se používají myčky na nádobí, pračky a nepoužívá se už jen to mýdlo s jelenem, které takový septik dovedl odbourat,“ vysvětluje nutnost připojení se ke kanalizaci Demčák.

Výhodou je podle Petra Olyšara ze společnosti Frýdlantská vodárenská to, že lidem projekt na přípojku zaplatilo město.

„Vyběhali jim stavební povolení, takže ty přípojky jsou připraveny k realizaci a lidé se postupně začínají napojovat. Myslím si, že každý, kdo se někdy staral o domovní čistírnu nebo vyvážel jímku, tak se napojí velmi rád.“

Za stočné v Hejnicích platí 58 korun za metr krychlový, o 10 korun víc než například v Liberci. Kanalizace ve Frýdlantském výběžku je téměř hotová. Ještě se počítá s její rekonstrukcí v části Frýdlantu.

autor: Eva Malá
Spustit audio