V Hejnicích můžou v zimě i nadále solit silnice. Ekologům se to ale nelíbí

23. leden 2015

Silničáři můžou v zimě i nadále na hlavním průtahu v Hejnicích směrem na Libverdu a Frýdlant používat posypovou sůl. Správa CHKO Jizerské hory městu Hejnice výjimku prodloužila až do roku 2019. To se nelíbí ekologickému spolku Tanvald 21. století. S námitkou ale neuspěl.

Na jedné straně ekologové, kteří chrání zájmy přírody, na straně druhé lidé, kteří se v zimě nechtějí potýkat s vyjetými kolejemi. Tak by se dal jednoduše popsat spor o solení silnic v Hejnicích na Frýdlantsku.

Město leží na okraji chráněné krajinné oblasti. Radnice si teď vymínila prodloužení výjimky, která povoluje sypat v zimně sůl hlavní průtah městem směrem na lázeňskou Libverdu a nedaleký Frýdlant.

Každý den jezdí do zaměstnání paní Libuše Nová z Hejnic do deset kilometrů vzdáleného Frýdlantu. Podle jejích zkušeností se z dvacetiminutové jízdy za normálních okolností v zimě stávala hodinová noční můra.

Pro solení silnice byly před deseti lety, když se o výjimku žádalo, dvě třetiny lidí, říká nezávislý starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Problémy tu v zimě způsobovali hlavně turisté, kteří si se sněhem na silnici nevěděli rady.

Udělení výjimky se ale nelíbí ekologickému spolku Tanvald 21. století. Podle Jiřího Feryny je možné přimhouřit oko a povolit solení v místech, kde opravdu není jiná možnost, například na silnici mezi Jabloncem nad Nisou a Kořenovem. To se ale podle něj Hejnic netýká.

Argumentuje i tím, že sůl ničí nejen přírodu, mosty, i samotné automobily.

Správa CHKO Jizerské hory městu Hejnice výjimku prodloužila až do roku 2019. Silničáři můžou v chráněné oblasti solit zhruba desítku úseků silnic, zejména v podhorských oblastech.

autor: Eva Malá
Spustit audio