V Jablonci nad Nisou porostou stromy na počest olympioniků České republiky a jejích trenérů

18. listopad 2014

Na počest českých olympioniků vysadili dnes (18.11.) v Jablonci nad Nisou stromy. Deset třešní poroste v parku vedle rozhledny Petřín v jabloneckých Vrkoslavicích. Mají připomenout památku sportovních veteránů, upozornit na úspěchy současných sportovců a ty nejmladší motivovat k dobrým výkonům.

K nově vysazeným stromům u vyhlídky na Petříně v jabloneckých Vrkoslavicích se přišel s partou bývalých olympioniků podívat legendární trenér Zdeněk Ciller, který vedl v 80. letech české běžkyně.

„Já jsem velmi mile překvapen, protože není to úplně denní záležitost a ne každý chce potěšit třeba nás, takže je to moc hezké a potěší to proto, že se na nás ještě úplně nezapomnělo,“ říká Zdeněk Ciller.

S jeho slovy souhlasí nejen olympijští veteráni, ale také současná sportovní generace, kterou dnes u vysazených stromů reprezentoval biatlonista Roman Dostál.

Tradice vznikla v Soči

„Samozřejmě souhlasím s tím, že je to dobrej nápad, sám jsem v Soči byl a vůbec jsem nevěděl, že se něco takovýho připravuje, myslím si, že je to, jak říkal Zdeněk, opravdu dobrý nápad, a tím, že se vybral Jablonec, tak je vidět, že ta sportovní síla v tomhle městě je. Je to odměna nejen pro současné sportovce, ale i pro ty generace dříve narozených,“ připojuje se pochvalně Roman Dostál.

Sázet stromy na počest sportovců a olympijských her napadlo lidi v ruském Soči, vysvětluje Pavel Benc, který si přivezl v 1988 roce bronzovou medaili ze zimní olympiády v Calgary za běžeckou štafetu.

Gabriela Soukalová navrhla pro akademické mistrovství světa orientačních běžců v Olomouci medaili

„Ta myšlenka přišla v Soči 2014, vysadila se tam alej stromů a potom byla taková myšlenka vždycky odštěpky z těch stromů sázet po celém světě.“

Z Ruska k nám doputovaly celé stromy - ty se vysadily na pražském náměstí Míru a právě v Jablonci, a Česko má i svůj odštěpek z aleje stromů v Soči.

„Ten odštěpek, ten je v Praze v botanické zahradě, a ty stromy tak putují po celém světě,“ vysvětluje Pavel Benc.

Jablonec - město olymioniků

„Ty stromy sem patří, tady byl vždycky třešňový sad, tady jsou ještě dvě třešně na okraji parku vidět, proto se tady teď znova vysadili,“ vysvětluje zahradník Michal Trojan. Vedení Jablonce v čele s primátorem Petrem Beitlem z ODS akci podpořilo, protože Jablonec a sport prostě patří k sobě.

Boulařka Nikola Sudová

„Co se týče České republiky, tak je Jablonec asi rekordmanem, co se týče počtu olympioniků na počet obyvatel a jsem rád, že se to tedy podařilo a musím poděkovat jednak našemu klubu olympioniků a jednak organizátorům, kteří ty stromy sází napříč světem, a já doufám, že v Jablonci budou přibývat jak olympionici, tak stromy,“ dodává Petr Beitl.

Z Jablonce pochází například olympionici Nikola Sudová, Gabriela Soukalová nebo Jaroslav Soukup.

autor: sas
Spustit audio