V Jablonci prodali 1,9 tuny kuřat z Polska nakažených salmonelou. Lidé je mohou mít v mrazáku

V Jablonci nad Nisou prodávala firma Karapetjan polské kuřecí maso, které obsahuje bakterii salmonely. Maso je už po datu spotřeby. Prodalo se ho ale asi 1,9 tuny. Lidé by ho mohli mít stále doma, informovala Státní veterinární správa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jablonec, prodejna drůbeže

jablonec, prodejna drůbeže | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Firma Karapetjan přivezla z Polska 3,6 tuny závadného masa, které pak většinou prodala nebalené v podnikové prodejně v centru Jablonce. „Konkrétně se jedná o kuřecí prsní řízky, kuřecí spodní stehna a kuřecí stehna chlazená,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Mezi 25. a 27. lednem se prodalo asi 1,9 tuny. „Přestože vzhledem k datu spotřeby 31. ledna již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Zákazníci, kteří by pak měli maso z uvedené zásilky doma ve svých mrazničkách, jej mohou vrátit v místě prodeje,“ dodal Pejchal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téměř dvě tuny kuřecího masa z Polska infikovaného salmonelou prodala firma Karapetjan v Jablonci nad Nisou

Veterináři dostali informace o nebezpečné zásilce systémem rychlého varování RASFF, kam je vložilo Nizozemsko. Tam šla také zásilka od stejného polského dodavatele.

Přes 1,26 tuny masa veterináři našli v mrazírně prodejny, bude zlikvidováno v asanačním podniku.

Jednatelka řeznictví Kateřina Karapetjanová nechtěla událost příliš komentovat. „Víme o tom už delší dobu, proto se to řešilo s veterinární správou. Zboží je staženo, zbytek bude zlikvidován," řekla. Lidé podle ní celé odpoledne telefonovali a ptali se, jak to závadné zboží poznají.

Ještě odpoleden bylo v provozovně větší množství lidí. Někteří z nich o mase obsahující salmonelu věděli, někteří ne. Dvě zákaznice přišly i s balíčky kuřecího masa, které tady v předchozích dnech nakoupily. Protože se ale nejednalo o prsní řízky a stehna prodávaná mezi 25. a 27. lednem, prodavačky jim maso zpět nevzaly.

Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou

Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Každý druhý divočák na Šumavě je radioaktivní. Zvířata si pochutnávají na houbách plných cesia

Číst článek

„Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla," dodal mluvčí SVS Petr Pejchal. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Naposledy se ve větším množství objevila bakterie v polském kuřecím mase předloni během prázdnin v Bruntále. I tehdy byla zásilka 210 kilogramů už prodaná. O několik měsíců dříve šlo o dvě třítunové zásilky.

Ivana Bernáthová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme