V Jablonci už nebude problém s nedostatkem elektřiny

3. srpen 2011

V Jablonci nad Nisou se začal řešit jeden dlouhodobý problém. Město potřebuje další investory, nemá pro ně ale dostatek elektřiny. Současná síť je přetížená a není možné k ní další velké odběratele připojit. Vyřešit to má nová trafostanice, která se v těchto dnech začíná stavět.

Nejdřív se musí přeložit vedení vysokotlakého plynu - tím se uvolní prostor pro novou transformační stanici. Následně se začne stavět nová rozvodna velmi vysokého napětí, stání pro transformátory a provozní budovy. Po dlouhých deseti letech se totiž podařilo vyřešit všechny majetkoprávní záležitosti s vlastníky pozemků a společnost ČEZ má stavební povolení.

Podle vyjádření ČEZu by nová transformovna Jablonec Jih měla začít fungovat v polovině příštího roku. Bude o trochu menší než o jaké se původně uvažovalo - původně mělo jít o území 100 x 100 metrů. Teď díky nové technologii to bude plocha o zhruba polovinu menší. Potřebné zařízení už je připravené.

Zprovozněním se zvýší kapacita distribuční soustavy, ke které dnes ČEZ odmítá připojit další velké odběratele. Týká se to například už dlouho protahované rekonstrukce starého jabloneckého obchodního domu Jabloň, který připravuje firma Crestyl.

Naposledy přišla s tím, že celý projekt kvůli hospodářské krizi zmenší. I tak tam má být ale několik desítek obchodů, kavárny, restaurace a velké parkoviště. Firma projekt odkládá také proto, že pro nové obchodní centrum nemá zajištěný přísun elektřiny.

Stejný důvod brání i další stavbě nového hypermarketu na Žižkově Vrchu. Znamená to tedy, že pokud budou mít investoři pro své projekty elektřinu, vytvoří se v Jablonci nová pracovní místa.

autor: leš
Spustit audio