V Jablonci vyhlásili kalamitní stav, kvůli přívalům sněhu nasadí i Stalinovy ruce

V Jablonci nad Nisou za víkend napadlo víc než půl metru sněhu. Protože se ho nedaří včas uklízet, rozhodla se radnice podhorského města v pondělí v 11 hodin vyhlásit kalamitní stav, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odklízení sněhu

Odklízení sněhu | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Při kalamitním stavu se primárně odklízejí silnice, kudy jezdí hromadná doprava, auta hasičů a záchranné služby. Ostatní cesty musí počkat. „Sněhem je zavaleno 70 procent chodníků," řekla mluvčí radnice.

„Sníh je potřeba odklidit z přechodů pro chodce, z rozhledových polí na křižovatkách a ze zastávek MHD. V ulicích je veškerá technika jabloneckých technických služeb i jejich externích dodavatelů a také více než 70 pracovníků veřejně prospěšných prací,“ doplnila Hozová.

Dopravu komplikuje sníh, na severu Česka zůstávají zavřené silnice

Číst článek

Technické služby do úklidu sněhu nasadí i obří lopatkový nakladač ruské výroby, takzvané Stalinovy ruce. Kalamitní stav platí od pondělních 11 hodin do odvolání, zřejmě ale až do středy.

Kalamitu vyhlásilo i Nové Město pod Smrkem na Liberecku. Tam radí řidičům vůbec nevyjíždět, pokud nemusí.

ČTK, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme