V Jizerkách se naposledy v této sezóně rozjely vleky

Naposledy si sjet sjezdovku a ještě chvíli si užit zimu, přestože podle kalendáře už je jaro. Přesně o to se snažily stovky lyžařů, kteří se o tomto víkendu vydaly do Jizerských hor.

Do Jizerských hor zamířily o tomto víkendu stovky lyžařů. Vyrazit se dalo na sjezdovky i na běžky. Sníh sice pod sluncem rychle tál, někteří lidé ale právě měkký jarní sníh vyhledávají.

„Já moc do Čech nejezdím, ale zatím se nám to líbí,“ říká Pavel Zácha se synkem Lukášem, který nám hrdě nahlásil, že je mu pět a půl let, vystupují spolu se mnou z lanovky na vrcholu Tanvaldského Špičáku.

Je hezké počasí, svítí slunce a je už příjemně teplo. Není tedy divu, že kromě mě a Pavla, který sem přijel s partou kamarádů z jihočeského Jindřichova Hradce, jsou tu stovky dalších lyžařů. Jarní sjezdy je možné si o tomhle víkendu užít také na Ještědu. Areál je v provozu částečně, upřesnil provozovatel Filip Svrček.

V Jizerkách se naposledy v sezóně rozjely vleky

Zatímco na Ještědu je dneškem dolyžováno a sezona je u konce, na Tanvaldském Špičáku to tak možná není. Možná neříkám náhodou, sami provozovatelé to ještě přesně nevědí a zváží situaci ještě v týdnu podle počasí, říká Petr Bažant ze Ski areny Jizerky.

Kromě parkovišť u sjezdovek se o tomto víkendu plní i ta v blízkosti nástupních míst do stop. Například parkoviště na bedřichovském centrálu je o tomto víkendu většinu času plné stejně jako v lednu nebo únoru, tedy na maximum. Vidím tu stát auta z Libereckého kraje, ale i z Prahy nebo Moravy. A stojí tu i pár německých návštěvníků.

Naopak Šimon parkoviště nevyužil, do stopy vyrazil přímo z domova, je místní, bydlí na Bedřichově. Povídám si s ním na stadionu, kam právě přijel po výletě na svých „kameňačkách“. Běžkařská sezona ale podle něj nebyla „nic moc“.

Provozovatelé skiareálů si ale rozhodně na letošní sezonu nestěžují.

autor: sas
Spustit audio