V Kamenickém Šenově chtějí zamezit vandalům v ničení parku. Uvažuje se o jeho předělání

Park v Kamenickém Šenově na Českolipsku se o prázdninách stal terčem vandalů. Hlučná a bezohledná mládež ruší i seniory z blízkého domu s pečovatelskou službou. Jak zamezit nejen ničení parku, teď řeší tamní radnice. Sešli se kvůli tomu zástupci města s architekty i zástupci nadace, která park z větší části zaplatila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejproblematičtější část parku - lavičky u DPSky

Nejproblematičtější část parku - lavičky u DPSky | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Na kamenném podstavci stála skleněná plastika, která byla i slavnostně odhalena. Poté ji někdo sundal a zahrabal do písku, kde byla nalezena. Byla značně poškozená a musí se opravit,“ vzpomíná na vandalismus letošního léta v kamenickošenovském parku Kateřina Bláhová z odboru rozvoje města.

Asi nejproblematičtějším místem jsou lavičky, které stojí u domu s pečovatelskou službou.

„Bylo by dobré přesunout čtyři lavičky, kde si důchodci udělali záhonky. Ty jim mládež, která o prázdninách neměla co dělat, pošlapala a zničila. Důchodci mají strach chodit v podvečer ven. Pod okny se jim schází puberťáci, kteří zde konzumují alkohol a dělají nepořádek."

Vyřešit vandalismus a nepořádek v parku by mohla jeho úprava. Kvůli tomu se sešli zástupci města s architektkou Magdalenou Dandovou a Karlou Kupilíkovou z Nadace Proměny, která park z větší části zaplatila.

Přehrát

00:00 / 00:00

V kamenickošenovském parku řeší problémy s vandalismem. Na místě byl Tomáš Mařas

„Pokaždé, když jsem sem přijela, tak jsem na nic takového nenarazila. Nikdy jsme tu neviděla skupinu lidí, která by tu něco ničila,“ tvrdí Kuplíková.

„Je pravda, že jsem párkrát přijela na kontrolu a věci tu byly poničené, ale to je běžná záležitost. Míra místního vandalismu se mi proto hrozně těžko posuzuje," dodává.

Že situace v parku není jednoduchá ani pro seniory, potvrzuje i bezmála osmdesátiletá obyvatelka domu Uršula Heřmánková:

„Nepořádek tam dělají, to je fakt. Vysedávají na lavičkách a dělají hluk i do jedenácti, dvanácti do noci. Víte, okřiknout jsme si je ani nedovolili. Už tam sama nechodím, protože se bojím. Ten park už vůbec nevyužíváme."

Jedno řešení navrhuje autorka parku architektka Magdalena Dandová.

„Jestliže park není využívaný, jak se předpokládalo, a slouží jen ke shromažďování omladiny, která tu děla nepořádek, tak je na zvážení, zda lavičky neodstranit a nechat ten prostor jen na mobilní zahradní mobiliář," říká.

Podle ní se musí počítat s tím, že může dojít k ničení mobiliáře. Proto se navrhuje parkové vybavení tak, aby se nedalo snadno rozbít. K úpravám parku dojde, zatím však není jasné, jaké budou.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme