V Kamenickém Šenově na Českolipsku jdou na lustry vědecky

26. duben 2015

V Kamenickém Šenově na Českolipsku se bude pracovat s moderními materiály na nových řešeních pro výrobu křišťálových lustrů nebo moderních designových svítidel. Ve společnosti Preciosa Lustry vzniklo na 900 metrech čtverečních centrum Innovation Lab, kde nechybí laboratoře, ani černá komora pro testování hotových svítidel.

Fyzikální laboratoř slouží převážně pro ověřování jednotlivých materiálů. „Zabýváme se materiály, které mění svoje vlastnosti z pohledu různých světelných zdrojů," vysvětluje ředitel inovačního centra Vladimír Hejkal.

Nechybí tam ani box, ve kterém se zkouší vlastnosti skla pod nejrůznějším světlem. „Některé z nich mají při běžných podmínkách normální vzhled, při vložení například pod UV světlo změní svojí barvu." Sklo, které vypadalo jako křišťál, bylo pod UV světlem načervenalé. Jiná skla byla namodralá nebo nazelenalá. Podle Hejkala záleží na výběru pigmentu laku.

nový lustr Merkur - inspirovaný legendární stavebnicí

Na druhé straně haly inovačního centra je pult s nejrůznějšími žárovkami. Je to prototypová dílna. „Máme záměr si ověřovat jednotlivé světelné zdroje. Designér umí dobře pracovat s tvarem a my mu doporučíme, jaký světelný zdroj by měl použít pro nejlepší nasvícení toho objektu."

Centrum spolupracuje i s vysokými školami - v současnosti s Technickou univerzitou v Liberci, ústeckou univerzitou, s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a pokud to jde tak i s VUT v Brně. Rádi bychom v inovačním centru uvítali studenty, aby se oni s námi seznámili a efektivně jsme hledali pracovní příležitost, kterou jsme jim schopni nabídnout.

Záměrem je rozpracovat jakýsi studentský inovační kemp, kde bychom rádi odchytli zajímavé studenty v rámci vysoké i střední školy." Centrum by pak v budoucnu nabídlo i nové pracovní příležitosti. „V současnosti má centrum zhruba deset pracovníků. Víme, že tento stav není pro nás uspokojivý a přemýšlíme o tom, že cílový stav by byl pětadvacet."

V areálu inovačního centra nechybí ani černá komora. Není to ale komora, kterou používali fotografové. Pokud se zavřou dveře, není tam vidět doslova na krok. „Je to technická místnost kde dochází k měření svítidla, jeho vyzařovací charakteristiky, barevného podání svítidla, intenzity svícení,“ dodává Hejkal. Inovační centrum je třeba dovybavit některými přístroji, jako je například ten na měření pevnosti materiálu, aby mohlo v červnu začít plně fungovat.

Spustit audio