V Liberci opravují bývalý VÚTS. Promění se v Evropský dům

5. květen 2016

Liberecký kraj začal s rekonstrukcí bývalé administrativní budovy Výzkumného ústavu textilních strojů v sousedství Krajského úřadu v Liberci. Přestavba bude stát bezmála 93 miliónů korun.

Zhruba za rok tam vznikne pobočka Centra pro regionální rozvoj ČR. Do Evropského domu se také přesune Euroregion Nisa nebo pobočka Svazu měst a obcí.

„Objekt je z roku1930 arekonstrukce bude velmi náročná,“ říká Ondřej Jandejsek ze stavební společnosti Syner, která přestavbu zajišťuje.

Dělníci už vybourali čtvrté a páté patro domu. „Příští týden tam začneme omítky, předpokládám, že do 14 dnů bude čtvrté a páté patro kompletně vyčištěné,“ doplňuje Ondřej Jandejsek.

Čtvrté a páté patro objektu čekají úpravy omítek a kompletní vyčištění

„Počítáme s tím, že dům bude administrativním objektem stejně jako je krajský úřad,“ říká náměstek hejtmana Marek Pieter z hnutí Starostové pro Liberecký kraj a dodává: „Uvažujeme, že do objektu, který je za Evropským domem, umístíme restauraci, která je na úřadě.“

Liberecký kraj připravuje také architektonickou soutěž na okolí objektu včetně přemostění Nisy a výstavby parkovacího domu.

autor: Eva Malá
Spustit audio