V Liberci otevřeli výzkumné a vývojové centrum pro nanomateriály

10. říjen 2012

Pro Technickou univerzitou v Liberci byl dnešek (10.10.) velký den - otvřelo se tam dlouho očekávané výzkumné centrum zaměřené na nové technologie. Budou se v něm zkoumat nanomateriály, látky, ze kterých se tkají vlákna tisíckrát tenčí než lidský vlas.


V novém centru jsou laboratoře, zaměřené na materiály budoucnosti - na nanovlákna, která se už dnes úspěšně využívají v elektrotechnice, při výrobě stavebních materiálů nebo v automobilovém průmyslu, vysvětluje děkan strojní fakulty liberecké univerzity Miroslav Malý: „Dnes už je tam sedmdesát dva pracovníků... Jsou tam dva směry – jeden na materiály a nanomateriály, druhý na konkurenceschopné strojírenství...“

Co se týká nanomateriálů, které jsou tisíckrát tenčí než je lidský vlas, bude výzkum zaměřen nejen na vývoj chytrých textilií s unikátními vlastnostmi,ale i na technologie čištění vody. Nanovlákna mají také velkou budoucnost při vývoji účinných zařízení na uchovávání energie. Revoluci mohou přinést také v medicíně a při výrobě léků.

Spustit audio