V Liberci se po dvanácti letech znovu otevírá záchytka

29. listopad 2012

Místnost, okachličkovaná až ke stropu, zabudované betonové postele, turecký záchod - to je vybavení pokoje v nové protialkoholní záchytné stanice v Liberci. Za pět miliónů korun jí nechala liberecká nemocnice zbudovat v pavilonu I na Husově ulici. Provoz zahájí už v pondělí 3. prosince.

Krajské nemocnici v Liberci a spádovým nemocnicím v Jablonci nad Nisou a Turnově se teď uleví. Zbaví se agresivních pacientů, které museli lékaři přijímat na normální oddělení.

Na záchytnou stanici se vejde deset intoxikovaných pacientů. Každý, kdo se na noc dostane na libereckou záchytku, zaplatí tři a půl tisíce korun.

Problém s opilci se ale jednou protialkoholní záchytnou stanicí nevyřeší. Hůře dostupná bude hlavně pro Českolipsko, Semilsko a Jilemnicko, kde zatím obdobné zařízení chybí. „Není možné, aby jedna záchytná stanice obsloužila celý Liberecký kraj. Na to jsou ty vzdálenosti příliš dlouhé... V roce 2005 bylo ošetřeno kolem jednoho tisíce pacientů, v roce 2011 to bylo už více než dva a půl tisíce.“ říká vedoucí odboru zdravotnictví Alena Riegrová.

V Liberci fungovala protialkoholní záchytná stanice do konce roku 2000. Provozovalo ji město Liberec, které na ztrátové zařízení doplácelo kolem dvou milionů korun ročně. Záchytka skončila, protože na ní chyběly peníze v rozpočtu.

autor: Eva Malá
Spustit audio