V Liberci se v neděli slavnostně rozzářil vánoční strom. Atmosféru Adventu dokreslili i létající andělé

30. listopad 2015

Na první adventní neděli se v Liberci rozzářily hned dva vánoční stromy. Jeden před libereckou radnicí - jeho slavnostní rozsvěcení patří každoročně k nejoblíbenějším vánočním akcím ve městě. A ten druhý - strom splněných přání - stojí od neděle v nákupním centru a bude pomáhat dětem z dětských domovů.

Na nedělení rozsvícení vánočního stromu a náměstí před radnicí v Liberci se přišlo podívat zhruba 700 lidí. Mezi nimi Hana, Alena a Martin Hanke.

„Musím říct, že letos se mi zdá o hodně hezčí než ty předchozí roky.“ „Je jednoduchý, elegantní, není přeplácaný, jako v minulých letech…“ „Je to krásný, dokonce v barvách, typických pro Liberec…“ To jsou jejich reakce na nový vánoční strom.

Anděl se snáší z liberecké radnice

Kromě stromu na náměstí se rozsvítil v neděli ještě jeden stromek - strom splněných přání v nákupním centru v zóně sever na Pavlovicemi. Lidé si z něho mohou vybrat některé z 500 přání, které napsaly děti z dětských domovů.

Tuhle dobročinnou vánoční tradici založila před 17 lety Květoslava Pěčková.„Můžu vám říct, že je to akce, která mi dělá velikou radost. A když se zadaří, a zatím se to vždycky podařilo, aby každé dítě dostalo svůj dárek, tak to je tolik energie…“ popisuje zakladatelka této tradice.

Některé děti si přejí panenku nebo autíčko, jiné dražší dárky. Primátor Liberce Tibor Batthyány má za to, že je to přirozené a že žádné děti by neměly být na Vánoce o nic ochuzené. „Když se najde dost dobrých duší a některá z těch přání se podaří splnit, tak je to fajn.“

autor: sas
Spustit audio