V Liberci vzdají hold Janu Palachovi přednáškou Člověk a totalita

Česko si připomíná výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Před 48 lety Palach třetí den po svém vzplanutí na následky těžkých popálenin zemřel v nemocnici. V Liberci právě proto dnes 19. ledna vrcholí Palachův týden. Večerem v Knihkupectví u Fryče, který nese název Člověk a totalita.

V Liberci během Palachova týdne lidé nosí spontánně květiny k pomníku obětem ruské okupace, který je na budově liberecké radnice.

V den Palachova upálení 16. ledna se jich tam několik desítek sešlo a symbolicky zapálili svíčky a uctili jeho památku tichou vzpomínkou. Nebyly to žádné velké davy lidí, akce nebyla nijak výrazně propagovaná.

Polák, co se upálil za Československo
Polský úředník totiž také protestoval proti srpnové invazi pěti států Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa stejným způsobem jak Jan Palach. Právě Ryszard Siwiec by prvním, kdo ve východním bloku použil sebeupálení jako formu politického protestu. Jeho čin však, na rozdíl od pozdějšího Palachova, nevyvolal předpokládanou odezvu. Kvůli práci polské tajné policie zapadl a téměř nikdo se o něm nedozvěděl.

Dnes 19. ledna od 19. hodin je v knihkupectví U Fryče připravena přednáška a diskuzní setkání na téma Člověk a totalita. Ten večer není věnovaný jen připomínce oběti Jana Palacha, ale i všem dalším živým pochodním. Jsou mezi nimi například Ukrajinec Vasyl Makucha nebo polák Ryszard Siwiec.

Právě i o této polské oběti bude hovořit host večera – historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů, který se specializuje na historii a kontext činu Jana Palacha.

Druhým hostem bude Jan Šolc, blízký spolupracovník prvního českého prezidenta Václava Havla. Jan Šolc je zároveň i jedním z pořadatelů akce.

Pohřeb Jana Palacha
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio