V Liberci začal soud s prodejci textilu. Stát možná připravili o 60 milionů

O téměř 60 miliónů korun připravila podle obžaloby český stát na daních čtyřčlenná skupina obchodníků s textilem a dalším zbožím z Číny. Případ začal řešit liberecký soud. Pachatelům hrozí až deset let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kauzu odhalili nizozemští celníci. Žalobu podával u Krajského soudu v Liberci kvůli sídlu jedné z firem státní zástupce Miloš Klátik.

„Předmětem obžaloby jsou dovozy na tři různé obchodní společnosti, přičemž první měla sídlo v Libereckém kraji,“ vysvětlil.

Skupina podle zjištění policie od října 2010 do srpna 2012 dovezla do Česka 737 kontejnerů se zbožím z Číny.

„Mělo se jednat o dovoz textilního a jiného zboží na české obchodní společnosti, kdy bylo nepravdivě deklarováno, že zboží dál pokračovalo do jiných členských států Evropské unie. Což v normálním případě zakládá osvobození od daně z přidané hodnoty,“ popsal Klátik.

Podle obžaloby nastrčené firmy zboží pouze fingovaně přefakturovaly na slovenské a maďarské společnosti. Ve skutečnosti ale nezdaněné zboží za téměř 300 miliónů korun skončilo u asijských odběratelů hlavně v pražských tržnicích.

Obžalovaní vinu odmítají. První z nich, 50letý obchodník z Brna vypověděl, že nevěděl, kde obsah kontejnerů skončil. Uvedl, že měl na starosti jen jejich dopravu z přístavů v Rotterdamu a Hamburku do Česka.

V kauze budou vypovídat ještě dva obžalovaní. Čtvrtý obžalovaný, 46letý obchodník z Číny, je stíhán jako uprchlý.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme