V liberecké ZOO chovají vlastní krmná sarančata. Chtějí tak ušetřit nejméně půl milionu

28. únor 2017

Liberecká zoologická zahrada chová sedm druhů vzácných zoborožců, kteří potřebují ve své potravě velké množství hmyzu. Ten je ale velmi drahý a vzácní ptáci tak patří k nejnákladnějším zvířatům na chov. Liberečtí zoologové se proto rozhodli pro vlastní chovy krmných sarančat. Ročně tak chtějí ušetřit nejméně třetinu nákladů za nákup hmyzu.

„Dostávají převážně hmyzí potravu, takže sarančata a červy. Tihleti malí zoborožci spořádají zhruba padesát sarančat denně na pár, a dejme tomu třicet gramů červů. V období hnízdění se to až ztrojnásobuje,“ vysvětlil Tomáš Žďánský, který se v liberecké ZOO stará o ptactvo. Zoborožci žlutozobí, velikostí podobní třeba strace, se živí převážně hmyzem a jsou proto finančně náročnější než například slon. „Krmná dávka pro tento pár stojí zhruba 250 až 300 korun na den, a když se zadaří a mají mláďata, tak jim musíte nabízet tolik hmyzu, aby ta mláďata ukrmili,“ vypočítala náklady na potravu pro pár vzácných zoborožců Toka Petra Bolechová,výživová specialistka liberecké ZOO.

Toko žlutozobý jí hlavně hmyz, a proto patří k nejnákladnějkším zvířatům na chov


Za krmný hmyz pro své chovy tak v liberecké zoologické zahradě ročně utratí na dva miliony korun. Rozhodli se proto ušetřit a sarančata si začali chovat sami. „Naše představa je snížit minimálně jednu třetinu nákladů, ne-li víc. Budeme doufat, že to bude půl milionu, když to půjde líp, tak to bude samozřejmě lepší,“ doplnila Petra Bolechová. Zoologové plánují svůj chov hmyzu ještě o cvrčky a šváby. Chovy sarančat v prosklených teráriích, tzv. insektáriích, si návštěvníci mohou prohlédnout přes sklo pavilonu ZOO EXPO.

Insektária se sarančaty jsou přístupná i návštěvníkům
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio