V Libereckém kraji budou lidé vybírat poslance z 390 kandidátů

20. říjen 2017

Úderem čtrnácté hodiny se po celé zemi otevřou dveře volebních místností. Začínají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V Libereckém kraji je celkem 583 volebních okrsků. O přízeň voličů se uchází 390 kandidátů z 24 stran a hnutí.

Volební lístky by měli mít už všichni voliči. Přišly na adresu jejich trvalého bydliště. Pokud ale nedorazily, není třeba se bát, že by nemohli volit. Lístky jsou také k dispozici přímo ve volebních místnostech. Lidé, kteří chtějí volit mimo své trvalé bydliště, si museli vyřídit volební průkaz. O ten šlo požádat do této středy, dnes to už není možné.

O voličské průlazy byl letos enormní zájem například v Jablonci nad Nisou. Tam jich při posledních volbách vydali méně než 50 a letos více než 300. V Liberci jich letos vydali bezmála tisíc, z toho více než dvě stovky voličských průkazů pro vězně, seniory a nemocniční pacienty. V liberecké vazební věznici si požádalo o možnost volit do poslanecké sněmovny 141 vězňů. Desítky žádostí měl magistrát z domovů pro seniory. 49 voličských průkazů putuje pacientům liberecké nemocnice a 9 do hospicu.

Volební místnosti dnes jsou otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin.

„Volič do úřední obálky vloží jeden hlasovací lístek, na kterém může kroužkem označit maximálně čtyři kandidáty, jim tak předává svůj preferenční hlas,“ popisuje jak správně zvolit příslušnou stranu Dagmar Dvořáková z krajské správy Českého statistického úřadu. Lístek nesmí být přetržený, ani vhozený do urny bez obálky nebo v jiné než úřední obálce.

Mezi kandidáty do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v Libereckém kraji převažují muži, je jich téměř 68 procent. Průměrný věk kandidátů je 48 let. Nejstaršímu kandidátovi je 77 let a nejmladšímu 21 let. Lidé můžou letos vybírat z 390 kandidátů z 24 stran a hnutí.

autoři: jch , mib
Spustit audio