V Libereckém kraji finišují opravy čtyř silnic poničených povodněmi

Čtyři velké opravy silnic, poničených povodněmi v letech 2010 a 2013, by měly v Libereckém kraji skončit ještě letos. Kraj už dostavěl silnice v Chrastavě a Heřmanicích, silnice a opravený most ve Višňové se slavnostně otevře příští středu a více než kilometr dlouhý úsek dopravní komunikace ve Vítkově by měl být hotový do soboty 20. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace v obci Višňová na Frýdlantsku, kde se 25. června rozvodnila řeka Smědá

Situace v obci Višňová na Frýdlantsku, kde se 25. června rozvodnila řeka Smědá | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

I když by Vítkovem měla vést zbrusu nová silnice do týdne, zatím to tak nevypadá.

Osobní auta místních obyvatel se proplétají mezi nákladními auty, zábranami i samotnými dělníky. Podle ředitele Krajské správy silnic Libereckého kraje Jana Růžičky bude záležet hlavně na počasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak pokročila na severu Čech oprava silnic poničených povodněmi, se zajímala redaktorka Eva Malá

„V každém případě budeme chtít, pokud se jim nepodaří položit obrusnou vrstvu – to je ta vrchní – aby pod asfaltovým povrchem ta silnice byla, aby tady mohla probíhat zimní doprava. Stavbařům počasí přeje, ale uvidíme, jaká bude zima dále. Takže doufáme, že to, co slíbili, splní, protože jestli nesplní, tak jim hrozí smluvní pokuty,“ řekl Růžička.

A nejenom pokuta by stavebním firmám hrozila. Musely by se starat i o zimní údržbu. To by bylo trochu paradoxně nepříjemné i pro správu silnic.

„Protože ta silnice je zařazená do nějakého okruhu zimní údržby. A to by nám to narušilo, museli bychom to nějakým způsobem řešit, přeskládat,“ uvedl Růžička.

Čerstvě opravený je také most přes řeku Smědavu ve Višňové. Stál 20 milionů korun a je součástí povodňové stavby Višňová – Poustka. I v Heřmanicích je hotovo.

„Je to úsek dlouhý 4,6 kilometru, tři mosty a asi sedm zdí. Tady ten most, u kterého stojíme, tady vlastně nebyl. Celé úseky silnice zmizely, nábřežní zdi z obou stran,“ popsal Růžička.

Místní obyvatelka Blanka Víznerová je spokojená. Konečně může jezdit po silnici, a ne po lesních cestách. „Doufám, že už takhle zůstane napořád, aby byla takhle krásná. A teď se bude zvelebovat, zvelebovat a zvelebovat,“ řekla.

Lidé z Raspenavy zatím objížďkám neuniknou

Obyvatelé Frýdlantska, zejména Hejnic a Raspenavy si oddychnou až za rok. Teď je krajská silnice přes zimu průjezdná. Na jaře se však stavebníci vrátí – měli by dokončit dva zbývající úseky.

„Protože se bude dělat ta nábřežní zeď, tak naše silnice druhé třídy bude uzavřená, takže opět budou stanovené objízdné trasy. Ještě příští rok se to obyvatel Raspenavy dotkne,“ poznamenal Růžička.

Letos museli kvůli opravě silnice v Raspenavě lidé z Hejnic jezdit po objížďkách, utratili spoustu peněz za benzin navíc a ten, kdo porušil zákaz vjezdu do Raspenavy, dostal dvoutisícovou pokutu.

„V té Raspenavě vlastně byl všude zákaz vjezdu. Pro ty lidi to muselo být neskutečně obtížné. A zvlášť když na konci stál policista a dal vám pokutu,“ řekl Jana Hainzlová z Hejnic.

Stejnou trpělivostí se musí obrnit i obyvatelé Nové Vsi. Opravují se silnice, opěrné zdi a krajnice. A směrem z Mníšku na Novou Ves se musí opravit most.

Eva Malá, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme