V Libereckém kraji se od dubna rozšíří zubní pohotovost. Někteří lékaři to ale považují za zbytečné

5. březen 2015

Lidé s akutní bolestí zubů se v dopoledních hodinách o víkendu a svátcích zatím mohou obracet na stomatologii v liberecké nemocnici. Od dubna začne pohotovostní službu zajišťovat i lékař Ahmad Abu Baker v liberecké čtvrti Rochlice.

Liberecký kraj původně oslovil pět zdravotnických zařízení. Ta ale zájem neprojevila. Podle některých stomatologů je rozšíření zubní pohotovosti nesystémové. Pacienty prý také nenaučí preventivní péči.

V liberecké nemocnici mohou lidé, které přepadne bolest zubů přijít o víkendu a svátcích od 8:00 do 12:00 hodin. Soukromá ordinace Ahmada Abu Bakera na sídlišti Rochlice podle náměstka hejtmana Marka Pietra ze starostů pro Liberecký kraj od dubna zajistí péči v nočních hodinách od 18:00 do 06:00 ráno.

Pacienti tak nemusí mít obavu, že za ošetření budou muset platit peníze navíc. Stomatologové jsou ale ke snahám rozšířit pohotovost skeptičtí. Podle nich i proto, že bolest zubů nebývá život ohrožující, a není to ani nemoc. Většinou totiž jde o zanedbání péče.

Primář stomatologie liberecké nemocnice Ladislav Dzan však upozorňuje na nesystémovost tohoto rozhodnutí. Liberecký kraj teď za noční pohotovost zaplatí jeden a čtvrt milionu korun. Smlouva je uzavřená zatím na rok.

autor: Eva Malá
Spustit audio