V Nise na Liberecku uhynuly stovky ryb, zřejmě kvůli poruše v čistírně vod

Stovky pstruhů obecných a duhových, lipanů a dalších druhů ryb uhynuly před týdnem v Nise na Liberecku. Únik škodlivin do řeky prošetřuje Česká inspekce životního prostředí. Podle inspektorů událost zřejmě souvisí s poruchou strojního zařízení v liberecké čistírně odpadních vod. Severočeské vodovody a kanalizace to ale odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhynulé ryby - Tolstolobik bílý

Uhynulé ryby - Tolstolobik bílý | Foto: Jana Káninská

Před týdnem z neděle na pondělí se porouchalo dmychadlo, česlo a obě zahušťovací odstředivky na čistírně v městské části Růžodol v Liberci.

Splašky podle Miloše Marka z Českého svazu rybářů znečistily asi šestikilometrový úsek od čistírny až po Andělskou horu u Chrastavy a způsobily masivní úhyn ryb.

„Ještě to čisté není. Pro rybáře to má devastující následky, protože došlo k úhynu širokého spektra ryb. V tomto úseku jsou zastoupené významné druhy, jako je pstruh obecný, pstruh duhový a lipan podhorní. Určitě se pokusíme obrátit na Severočeské vodovody s žádostí o nějakou finanční kompenzaci, odhadem kolem 30 tisíc,“ říká Marek.

Čistička nefunguje naplno

Podle inspektora z České inspekce životního prostředí Bohumila Grafnetera měla porucha čističky vliv na to, že do řeky vytékala voda znečištěná splašky. Grafneter dodává, že čistička stále pracuje jen na 60 procent.

„Splaškové vody, co přitékají na čistírnu, nejsou čištěny na 98 procent, jak by asi měly být, ale jen na 60, a tím pádem je to poznat i na vodním toku. V období sucha, kdy má Lužická Nisa nižší průtok a kdy jsou vody nedočištěné, se to významně projeví i na nižším průtoku, v kyslíkové bilanci v toku a tak, což se projeví i na rybách,“ vysvětluje inspektor.

„Vydatný déšť dnes vodu podstatně naředil, je tam větší průtok, takže se řeka dočistila a už to není poznat,“ doplňuje Grafneter.

Čistírna by měla být podle inspekce opravená do 10. září a plně by měla začít fungovat o pět dní později. Pokutu ale od České inspekce životního prostředí nedostane, protože se jedná o poruchu, a ne havárii.

Voda prý byla v normě

Společnost Severočeské vodovody a kanalizace, která čistírnu v Liberci provozuje, podle tiskové mluvčí Ivety Kardianové odmítá, že by ryby uhynuly kvůli úniku splašků v čistírně.

Podle mluvčí byla porucha na čističce malého rozsahu a hodnoty odpadní vody byly v normě.

„Jednalo se o drobnou poruchu strojního zařízení, která by nezpůsobila a nikterak neovlivnila, že by odpadní voda, která vychází z čistírny, neodpovídala limitům. To znamená, že k úhynu ryb nemohlo dojít kvůli odpadní vodě,“ tvrdí Iveta Kardianová.

Po proudu Nisy ve Stráži nad Nisou, tedy za čističkou, má však voda jasný šedavý nádech a navíc páchne.

Eva Malá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme