V Novém Boru na Českolipsku kvůli vodě preventivně uzavřeli školky

V Novém Boru na Českolipsku stále nevědí, proč tam stovky lidí mají průjem a zvrací. Pravděpodobnou příčinou je závadná voda ve vodovodu. Tamní radnice se z preventivních důvodů rozhodla na týden zavřít všechny mateřské školy ve městě, neuskuteční se ani plánované zasedání zastupitelstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Novém Boru na Českolipsku musí lidé chodit pro vodu k cisternám

V Novém Boru na Českolipsku musí lidé chodit pro vodu k cisternám | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Severočeské vodovody a kanalizace by dnes měly mít hotové další výsledky kontrolních odběrů poté, co včera celou vodovodní síť vydesinfikovaly. Stále ale pátrají po zdroji znečištění.

Hygienici navíc čekají na výsledky laboratorních testů biologického materiálu odebraného u hospitalizovaných lidí v minulých dnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák se na doporučení hygieniků rozhodl uzavřít na týden všechny školky ve městě

U dvou nemocných našli takzvané noroviry, které jsou extrémně infekční a šíří se i vzduchem. Proto hygienici nevylučují, že se střevní onemocnění v rodinách bude i tento týden šířit.

„V tuto chvíli ještě úplně nevíme, co přesně infekci způsobilo. Jsme pouze na začátku šetření a nevíme, zda všechna onemocnění jsou opravdu způsobená noroviry,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová.

Podle starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka z hnutí Starostové pro Liberecký kraj se dá těžko odhadnout, kolik lidí střevní nákazou trpí. „Máme sto registrovaných, ale řádově to budou určitě stovky lidí,“ uvedl.

Situace v nemocnici

Nákaza komplikuje situaci také v nemocnici, kde se sestřičky na příjmu snaží co nejrychleji posílat domů pacienty, kteří mají jiné než střevní potíže, aby se nenakazili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Prattingerová z Krajské hygienické stanice v Liberci popisuje situaci s pravděpodobně kontaminovanou vodou v Novém Boru

Lidé musí pro pitnou vodu nadále chodit k cisternám. Obchody se dnes dozásobí balenou vodou a lékárny potřebnými léky.

Na doporučení hygieniků se starosta Jaromír Dvořák rozhodl zavřít na týden všechny mateřské školy. „Telefonicky se snažíme domluvit s každým rodičem. Většina to přijala pozitivně, protože jsou si vědomi té situace,“ řekl Dvořák.

Podle něj se nepředpokládá, že by školky zůstaly zavřené déle než týden. V případě potřeby ale město bude reagovat na vývoj situace a zprávy od hygieny.

„Jedna z hypotéz Severočeských vodovodů a kanalizací je ta, že se jedná o lokální zdroj nebo naakumulovanou vodu v době odstávky, která pak pronikla do systému,“ vysvětlil starosta.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme