V prázdném kostele na Liberecku se ukrývá nevšední galerie. Vznikla náhodou

Syrové prostory prázdného kostela Marie Sněžné v Andělské Hoře v Chrastavě změnil křižanský grafik Jan Měřička v galerii. Právě teď v ní jsou k vidění díla Vojtěcha Kováříka. Galerista do budoucna plánuje v Chrastavě dvě až tři výstavy ročně. Kostel z roku 1819 sloužil v minulosti i jako depozitář libereckého Severočeského muzea.

„Název galerie je GPS souřadnice, je to proto, aby to tu lidé našli,“ vysvětluje Jan Měřička. „Galerie vznikla náhodou, tím, že jsem se tu ocitnul jako nájemce prostoru jakožto ateliéru. Kromě sympozií tu byly zajímavé výstavy,“ pokračuje grafik.

Neobyčejné galerijní prostory jsou otevřené všem kulturním zájemcům

Domluvit si můžete i komentovanou prohlídku

Galerie nese název GPS souřadnice = 50°47'55.9"N 14°57'22". Momentálně je k vidění výstava Vojtěcha Kováříka (1976) s názvem Body.

Do nevšedních galerijních prostor se dostanou všichni zájemci, kteří si chtějí výstavu děl Vojtěcha Kováříka prohlédnout. „Klíč je u paní Popelínské, odkaz na číslo popisné a její telefon je na dveřích kostela,“ popisuje Měřička. Marie Popelínská, dlouholetá obyvatelka Andělské Hory a „dobrá duše“ galerie říká, že lidé o místo zájem mají. „Chodí sem, udělají si procházku z lázní, podívají se. Pro mě kostel znamená hodně, bydlím tu už sedmdesát let. Jsem ráda, že tu z toho nebude nějaká hospoda,“ dodává seniorka.

Vstup do galerie je zdarma, domluvit se dá i komentovaná prohlídka. Dernisáž výstavy Vojtěcha Kováříka začíná v sobotu 26. srpna v půl páté odpoledne. Další výstava, kterou Jan Měřička v kostele v Andělské Hoře na říjen chystá, patří sochařce Monice Imrové.

Kostel Marie Sněžné v Andělské Hoře
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio