V Radostné pod Kozákovem-Lestkově se otevřel svět kamenné krásy

12. srpen 2017

Granáty, acháty a další kamenná krása – to všechno se dá najít v Českém ráji. Lecco z toho můžete vidět v Radostné pod Kozákovem-Lestkově v budově obecního úřadu.

Otevřeli tam výstavu ze sbírek patnácti sběratelů minerálů a zajímavých zkamenělin. V doslova mineralogickém ráji kraluje teď Luboš Hromádko. Za jeden z nejhezčích kousků své sbírky považuje zkamenělou a naleštěnou loděnku. Ta ,přestože byla živočichem, vypadá jako drahý kámen.

„Je to vlastně zkamenělá fosílie. V menší formě přežila loděnka až do dnešní doby, ale tato je z druhohor,“ říká Hromádko. Každý kámen má svůj příběh.

Kel a zub mamuta

Návštěvníci mohou vidět i kly mamuta a jeho zub staré dvacet osm tisíc let. Našel se při těžbě štěrkopísku.

Své sbírky achátů přivezl do Radostné i Slavoj Kameník. Ke sběratelství drahých kamenů se dostal neobvyklým způsobem? „Přes lezectví. Pomáhal jsem jednomu známému v lomu, ve kterém se bál lézt, tak mě požádal, abych mu tam něco nalámal,“ prozradil. Zaujalo ho to a tak začala vznikat jeho sbírka.

Sběratelské skvosty Slavoje Kameníka, Luboše Hromádka a dalších, a to nejen z Českého ráje, mohou návštěvníci vidět až do 2. září

Hadec


Spustit audio