V Raspenavě se loučili se starou alejí, která musí ustoupit nové silnici

22. říjen 2016

V Raspenavě na Frýdlantsku se lidé symbolicky loučili s Kočárovou alejí. Staré stromořadí nechá vykácet Krajská správa silnic kvůli rozšiřování vozovky. Silnice třetí třídy je důležitou spojnicí mezi Frýdlantským výběžkem a Libercem a musí se rozšířit nejméně o jeden metr.

Jedním z těch kdo se s Kočárovou alejí přišel rozloučit je i Miroslav Pelikán, který přijel z Frýdlantu. „Trochu se věnují fotografování. Tak jsem přijel zdokumentovat alej, dokud stojí."

Nejen někteří návštěvníci, ale hlavně organizátoři akce chodili v dobových kostýmech. Souvisí to s historii stromořadí.

„Tato alej byla sázená v roce tisíc osm set sedmdesát z podnětu raspenavských sedláků, aby propojila tehdejší okresní město Frýdlant s rozvíjejícími se lázněmi Libverda. Tudy kočáry s lázeňskými hosty. My jsme teď u jejího konce. Rádi bychom se s ní rozloučili stejným způsobem, jakým začínala. To znamená zavzpomínat na povozy, na kočáry," vysvětluje za organizátory Zbyněk Vlk.

Účastníci akce se symbolicky rozloučili se stromořadím procházkou alejí, za doprovodu koní, povozu a bryčky.

Loučení s alejí v Raspenavě

Důvod, proč musí stromořadí zmizet, vysvětlil nezávislý místostarosta Raspenavy Jaromír Hanzl: „Je to jediný uzel na Raspenavu, Hejnice, Bílý Potok a Libverdu. Silnice je přitom stará úzká. Jezdí tudy velké kamiony. Silnice bude po úpravě širší. Jsem profesionální hasič a mohu říci, že je to pro lidi tady nebezpečné a v zimě není šance se dostat na Liberec. Bude tady za pár let alej nová."

Práce na rozšíření silnice mají začít na jaře příštího roku právě vykácením aleje. Na podzim by měla být stavba hotová a pak se opět vysadí stromy, tentokrát na jedné straně vozovky.

Spustit audio