V Semilech se už po páté utkali ve vaření krkonošského kysela

29. listopad 2015

Ke Krkonošům patří stejně neodmyslitelně jako sníh nebo Krakonoš - řeč je o kyselu - klasické české polévce.

Voda, houby, chlebový kvásek, vejce, brambory, kmín a sůl. Tak málo stačí k výrobě krkonošského kysela, které je naprosto tradiční českou polévkou. A přece od každé hospodyňky a od každého kuchaře chutná jinak.

V Semilech se rozhodli odhalit to nejlepší ze všech, a tak uspořádali Mistrovství ve vaření kysela. Letos už popáté.

Své vzorky předalo pořadatelům celkem 23 lidí. Mnozí z nich jsou matadoři v kuchyni - babičky, dědečkové a kuchaři z horských chalup.

Krkonošské kyselo

První vzorek mi podává soutěžící stylově v převleku Trautenberka. Akce je oblíbená a daří se jí, jen se zatím nesplnil sen o profesionální porotě.

„Zatím se nám nedaří dostat do poroty nějakého slavného profesionálního kuchaře,“ posteskla si spoluzakladatelka Mistrovství ve vaření kysela Iveta Mečířová, „Snad se nám to podaří napřesrok.“

Letos došlo k paradoxní situaci - putovní pohár pro vítěze musel jeho držitel Lubor Moravec předat sám sobě, protože vyhrál už podruhé. Tajemství kysela prý žádné nemá. Jen roky praxe.

autor: sas
Spustit audio