V Semilech se už po páté utkali ve vaření krkonošského kysela
Ke Krkonošům patří stejně neodmyslitelně jako sníh nebo Krakonoš - řeč je o kyselu - klasické české polévce.
Voda, houby, chlebový kvásek, vejce, brambory, kmín a sůl. Tak málo stačí k výrobě krkonošského kysela, které je naprosto tradiční českou polévkou. A přece od každé hospodyňky a od každého kuchaře chutná jinak.
V Semilech se rozhodli odhalit to nejlepší ze všech, a tak uspořádali Mistrovství ve vaření kysela. Letos už popáté.
Své vzorky předalo pořadatelům celkem 23 lidí. Mnozí z nich jsou matadoři v kuchyni - babičky, dědečkové a kuchaři z horských chalup.
První vzorek mi podává soutěžící stylově v převleku Trautenberka. Akce je oblíbená a daří se jí, jen se zatím nesplnil sen o profesionální porotě.
„Zatím se nám nedaří dostat do poroty nějakého slavného profesionálního kuchaře,“ posteskla si spoluzakladatelka Mistrovství ve vaření kysela Iveta Mečířová, „Snad se nám to podaří napřesrok.“
Letos došlo k paradoxní situaci - putovní pohár pro vítěze musel jeho držitel Lubor Moravec předat sám sobě, protože vyhrál už podruhé. Tajemství kysela prý žádné nemá. Jen roky praxe.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Kauzu Medvedčuka a proruské propagandy řešili s Čechy Belgičané. Podplácením se zabývá i Nizozemsko
-
PRŮZKUM: Velikonoce jsou pro Čechy hlavně symbolem jara. Tradice se nejvíce dodržují v Praze
-
Princ temnoty, Putinův muž pro Ukrajinu. Kdo je politik a oligarcha, na kterého Česko uvalilo sankce?
-
Pastoral Brothers: Význam Velikonoc je o naději v beznaději. I když přijde to nejhorší, život pokračuje