V terénu je v kraji během Velikonoc na sto padesát policistů

14. duben 2017

Skoro 150 dopravních policistů je na silnicích Libereckého kraje během velikonočních svátků, kdy se každoročně zvyšuje počet nehod.

„Zaměřujeme se hlavně na vozidla a na řidiče, kteří páchají přestupek. Kontrolujeme zejména dodržování stanovené rychlosti, způsob jízdy, dodržování pravidel silničního provozu na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů, zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav motorových vozidel a doklady předepsané pro provoz a řízení motorových vozidel,“ vyjmenovává kapitán liberecké Policie ČR Jan Frieser. Dechovou zkoušku má podstoupit během svátků každý kontrolovaný řidič. Při podezření na drogu policisté provedou i jednorázový test na zjištění drog.

Během loňských Velikonoc v Libereckém kraji policisté řešili 45 dopravních nehod. „Pozitivní je to, že jsme nemuseli řešit smrtelnou nehodu. Těžce zraněno bylo sedm osob, což znamenal nárůst o jednu osobu oproti roku 2015,“ říká mluvčí liberecké krajské policie Vladimíra Šrýtrová.

Loni policisté v kraji zjistili 307 přestupků a rozdali přes 270 pokut. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení rychlosti a špatný technický stav auta.

Na silnicích celé České republiky je v průběhu Velikonoc kolem tří tisíc policistů.

autor: Eva Malá
Spustit audio