V Turnově si připomněli rok od tragického výbuchu v továrně na autokosmetiku

16. říjen 2017

Lidé v Turnově si v sobotu 3. prosince připomněli loňskou tragédii. Uplynul právě rok, kdy po rozsáhlém výbuchu začala v tamní průmyslové zóně hořet jedna z hal továrny AGBA. Při neštěstí tehdy zahynuli dva lidé a další dva utrpěli těžká zranění. My jsme se po roce na místo tragédie vydali.

Zaměstnanci továrny na výrobu autokosmetiky, ve které se loni tragédie stala, drželi v den výročí pietu. Památku zesnulých uctili také na hřbitově. Pro lidi v továrně AGBA představuje vzpomínka na obrovskou tragédii stále noční můru, konstatuje Milan Brunclík, který byl na místě výbuchu mezi prvními.

Z objektu se valil hustý černý dým a stoupal nad Turnov. A samozřejmě při bližším pohledu byly vidět několikametrové plameny, které zachvátily jednu část výrobní haly,“ popisuje Milan Brunclík, očitý svědek události.

Požár v areálu turnovské firmy AGBA

Trvalo několik dní, než hasiči rozsáhlý požár uhasili a mohli tam vstoupit vyšetřovatelé. Neštěstí způsobilo škodu za 40 miliónů korun. Kvůli nutnosti zpracovat řadu znaleckých posudků skončilo vyšetřování příčin tragédie až letos v létě.

Ze závěrů vyšetřování je patrné, že k samotnému výbuchu a požáru došlo po neodborné manipulaci s chemickou látkou, konkrétně se jednalo o čistič brzd,“ vysvětluje policistka Vlasta Suchánková. Vzhledem k tomu, že jeden ze zesnulých byl také viníkem neštěstí, policie celý případ odložila.

Rok po výbuchu v Turnově. Továrna Agba je už v plném provozu

Tragédii po roce už téměř nic nepřipomíná. Ze zdemolované haly zůstala jen základová deska. Vedlejší hala je ale v plném provozu. Musím říct, že asi hodně pracovali, protože firma nadále funguje, zaměstnává lidi. Dokázali přežít velkou tragédii,“ řekl nezávislý starosta Turnova Tomáš Hocke.My jsme se snažili pozůstalým i zraněným pomoci veřejnou sbírkou.“ Sbírka na pomoc rodinám pozůstalých a taky zraněným vynesla 140 tisíc korun.

K Agbě byly vstřícné i firmy, které s ní spolupracují. Odběratelé platili faktury před splatností a dodavatelé zase úhradu plateb prodlužovali. Tím se podařilo zachránit práci pro několik desítek lidí.

Spustit audio