Vandal v liberecké ZOO? Lachtani nebudou k vidění kvůli rozbitému sklu

19. září 2016

Liberecká zoologická zahrada musí nechat vyměnit boční skleněný průhled do bazénu lachtanů. Bude to stát téměř čtvrt milionu korun. Obrovské sklo, které má plochu asi deset metrů čtverečních, je totiž ze dvou třetin prasklé. Kamenem ho rozbil pravděpodobně některý z návštěvníků.

„Prasklina zabírá dvě třetiny skla,“ „Případ jsme předali policii, na místě jsme našli odloupnutou šupinku krycího skla a kámen, a tak si myslíme, že to byl záměr,“ popisuje Luboš Melichar, zoolog liberecké zoo.

Návštěvníci se na lachtany skrze sklo momentálně nepodívají

„Bazén u lachtanů dál funguje, pro zvířata se nezměnilo nic, jen návštěvníci měli omezení, že nemohli jít lachtany pozorovat do spodní části se speciálním průhledem,“ říká ředitel zoo David Nejedlo.

Pozorovatelna lachtanů se speciálním průhledem do bazénu je momentálně návštěvníkům nepřístupná

Na speciální sklo si musela liberecká zoo počkat. „Takové sklo není možné koupit ze dne na den, objednali jsme ho z Německa, už ho máme a je připraveno k osazení,“ dodává ředitel zahrady.

Oprava za téměř čtvrt miliónu

Příprava skla a jeho osazení bude zoo stát téměř čtvrt miliónu korun. Zoologická zahrada je ale pojištěna, platit bude jen 10 tisíc korun spoluúčasti. Výměnu skla provede odborná firma začátkem října, návštěvníci zoo proto lachtany týden neuvidí.

Pro lachtany se zatím nic nemění
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio