Vandalové se letos o prázdninách přesunuli z Doks na opačný konec Českolipska

S desítkami tisíc turistů a rekreantů se v létě na Českolipsku rozmáhá i vandalismus. Doksy, letovisko u Máchova jezera, měly letos od ničení veřejného majetku relativně klid. Zato obce, které většinou vandalismus o prázdninách příliš neřeší, zažily ničení barokní sochy, skleněné plastiky i devastaci zeleně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vandalové v akci

Vandalové v akci | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Je méně poškozených značek a dalšího majetku města. Také zeleň letos utrpěla méně škod. Prozatím se zdá, že situace v letošním roce je lepší než jiné sezóny," konstatuje tajemnice městského úřadu v Doksech Petra Musilová.

„Párkrát jsme přistihli někoho přímo při činu, anebo když nám odnášel dopravní značku sto metrů od místa, kde ji sebral, tak ho noční hlídka zastavila s tím, že nese nějaké břímě, které by nést neměl," vzpomíná velitel městské policie v Doksech Antonín Kadlec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vandalismu na Českolipsku zjišťoval více redaktor ČRo Tomáš Mařas

U Máchova jezera byl o prázdninách od vandalů relativně klid, zato na opačné straně Českolipska, na Novoborsku, to v létě vypadalo úplně jinak.

„Za poslední období prázdnin, to bylo především vyrýpávání okrasných květináčů. Na hřišti v Arnultovicích pachatel umístil balíky slámy, dopravní značky a dokonce nebyl líný na branku posadit jeden z plastových kontejnerů na odpad," říká mluvčí novoborské radnice Jana Maněnová.

Podle ní pachatelé zatím známí nejsou. „Přesné informace nemáme, ale dá se předpokládat podle charakteru skutků, které se staly, že to budou pravděpodobně teenageři, kteří se o prázdninách nudí a neví, co s volným časem. Těchto drobných skutků během prázdnin přibývá."

Problém s vandalismem mají i v dalších obcích

„Na kamenném podstavci byla skleněná plastika, která byla i slavnostně odhalena. Poté ji někdo v noci sundal a zahrabal do písku, kde byla nalezena. Je poškrábaná, takže musí být opravena. U laviček jsou záhony, které jsou pošlapané.“

„Dále tu rozebírají dlažbu a kostky házejí na střechy altánů," popisuje vandalismus v Kamenickém Šenově vzdáleném necelých sedm kilometrů od Nového Boru Kateřina Bláhová z odboru rozvoje města.

Ani Panská skála, proslavený čedičový útvar, který tady všichni znají jako Varhany, se nevyhnul nájezdu vandalů. Tam to odnesla zeleň.

„V poslední době tam nějaký vandal ulomil tři stromy. Město bude postupovat proti ničení majetku. Fotopasti byly schváleny radou města, v nejbližší době by zde měly být umístěné. Kamery se budou i přemísťovat, aby nebyly stále na jednom místě. Budou tři a budou na sebe mířit, takže kdyby se někdo pokusil jednu ukrást, tak ho zaznamenají další kamery," dodává Kateřina Bláhová.

Přestože škody způsobené vandaly v obcích nepřesahují několik tisíc korun, celkově jsou v regionu za několik set tisíc.

Důvodem jsou případy jako ten ze začátku prázdnin, kdy vandalové rozbili v zahradě českolipského muzea barokní sochu. Škoda na soše svatého Jana Nepomuckého je 150 tisíc korun.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme