Vánoční okurky, foukané hamburgery nebo skleněné betlémy jsou k vidění v době adventu na Jablonecku

5. prosinec 2014

Okurky, které se věší na stromek ve Spojených státech nebo vánoční koule v barvách americké vlajky. České vánoční ozdoby vyrobené speciálně pro zámořský trh teď vystavuje galerie Belveder v Jablonci nad Nisou. Jen o kus dál, v Železném Brodě, můžete vidět desítky skleněných betlémů. Jsou severočeskou raritou. Železnobrodsko je jediným místem na světě, kde se ještě vyrábějí stejným způsobem, jak to mistři skláři dělali kdysi.

Skleněné betlémy z Železného Brodu jsou celosvětovou raritou

„Tady před sebou máme betlém s hutními figurkami, je unikátní, figurky jsou velké a byly pro Železný Brod dříve typické, ale tato výroba úplně vymizela,“ popisuje Alena kronikářka Kortanová, průvodkyně výstavou skleněných betlémů, které jsou celosvětovou raritou.

Skleněné betlémy - Městská galerie Železný Brod

Vzácný betlém plný barevných figurek vyrobil sklář Zdeněk Sochor. Celý život vyráběl hutní technologií, a když po pádu velkých podniků upadla v zapomnění, rozhodl se jí sám doma v provizorních podmínkách obnovit.

Nejtypičtější skleněné betlémy jsou ty s taženými figurkami. Těmi ale adventní expozice v železnobrodské městské galerii nekončí.

„Máme tady betlémy ryté, betlémy foukané z dutých trubic, pak jsou tady betlémy z korálků, které se jmenují rokajly, takže dalo by se říci korálkové betlémy,“ vypočítává Kortanová.

Korálkové betlémy - Městská galerie Železný Brod

V Jablonci vystavují zámořské vánoční ozdoby

Nedaleko, v Jablonci nad Nisou, prování návštěvníky galerií Belveder Dagmar Havlíčková, kurátorka výstavy vánočních ozdob pro Zámoří.

„Tak tady máme říši pohádek, jsou to typické americké postavičky, známe je kreslené, třeba medvídek Pú, hledá se Nemo nebo třeba Popelka. Pak tady další ozdoby, pro nás velmi netypické, v Americe si totiž věší na stromek třeba dýně, brokolice a podobně,“ vysvětluje Havlíčková.

„Pak tady máme stromeček ozdobený samými okurkami, k tomu se váže jedna tradice... Ve Spojených státech se věší na stromek jedna ozdoba ve tvaru okurky tak, aby nebyla vidět, a ráno, když se přijde ke stromečku, tak kdo okurku první najde, tak dostane speciální odměnu a další rok může okurku schovávat on,“ dodává kurátorka výstavy.

Santové, americké vánoční ozdoby. Galerie Belveder, Jablonec

K vidění jsou i ozdoby černošských Santa Clausů nebo skleněné hamburgery, hranolky a mléčné koktejly.

„A ještě tady máme raritu, ozdobu ve tvaru světového obchodního centra, takzvaných Dvojčat, a tyto ozdoby dostávali do vánočního balíčku hasiči, kteří se podíleli na pracích po teroristickém útoku 11. září.“

Výstava v Belvederu potrvá do března. V Železném Brodě zakončí 9. ledna výstavu betlémů vůbec první celorepublikovou betlémářskou konferencí.

„Na programu budou přednášky a další program, úplně všechno, co se týká betlémů,“ uzavírá kulturní referentka Iva Chaloupková.

autor: sas
Spustit audio