Varování meteorologů: Smědá překročila stav povodňového ohrožení

Na severu Čech silně prší. V Libereckém kraji hrozí rozvodnění hlavně menších toků. Déšť bude zeslabovat až během dopoledne. Vyplývá to z výstrahy, kterou ve čtvrtek ráno vydal Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha před vydatným deštěm platí až do čtvrtečních 11:00 v Libereckém kraji pro Jablonecko, Liberecko a Semilsko. „V Čechách se vyskytuje pás trvalého deště, který jen zvolna postupuje k východu,“ sdělili meteorologové.

V noci nejvíc pršelo na Frýdlantsku

Mezi 01:00 a 04:00 podle nich pršelo nejvíce ve Frýdlantském výběžku, kde během této doby spadlo téměř 30 milimetrů vody, tedy 30 litrů na metr čtvereční. „Déšť zde bude slábnout až během dopoledních hodin, podle modelových předpokladů a radarových odhadů by zde mělo spadnout ještě dalších 15 až 30 milimetrů srážek,“ oznámil hydrometeorologický ústav.

Kvůli silnému dešti se mohou rozvodnit hlavně menší toky, a to až na druhý stupeň povodňové aktivity ze tří. „Jedná se zejména o toky Smědá, Lužická Nisa a Kamenice. Na toku Smědá v měrném profilu Bílý Potok byl již krátce překročen první stupeň povodňové aktivity, kvůli trvalému dešti zde očekáváme opětovný vzestup na první nebo druhý stupeň,“ uvedli pracovníci ústavu.

Povodňová pohotovost

V šest hodin ráno byly všechny sledované toky v Česku podle webu hydrometeorologického ústavu na normálním stavu, s výjimkou Smědé, která v 6:30 překročila třetí stupeň povodňové aktivity v měrném profilu Předlánce. Mezi šestou a sedmou hodinou ráno její hladina stoupla o téměř půl metru.

Co dělat v případě hrozících povodní

Meteorologové radí varovat sousedy (zejména staré lidi), přestěhovat zvířata, automobily a cennosti do vyšších poloh, utěsnit otvory kolem oken a dveří a připravit se na náhlé vypnutí elektřiny.

Voda může podle meteorologů podemlít krajnice cest či mosty. Řidiči by si měli dávat pozor i na takzvaný aquaplaning, tedy ztrátu přilnavosti pneumatik na mokré vozovce, a při silném dešti snížit rychlost.

Vydatné deště zvedají hladiny řek
autor: iROZHLAS.cz | zdroj: ČTK
Spustit audio