Vášeň, víra, muži a ženy. O tom vypráví nová opera divadla F. X. Šaldy

27. květen 2016

Šaldovo divadlo v Liberci představí dnes 27. května večer v premiéře zapomenutou francouzskou operu z dílny Julese Masseneta. Diváci v Česku měli možnost vidět představení Thais naposledy před sto lety.

Jde o dílo, které je ovšem poplatné i dnešní době, a právě proto se ho v Liberci rozhodli nastudovat. O prchavosti okamžiku, Bohu, rozporech lidské duše a společnosti je Thais. Nově ji nastudovali v libereckém Šaldově divadle pod vedením režisérky Lindy Keprtové a dirigenta Martina Doubravského.

„Ten text sám o sobě je velmi mnohovrstevnatý, není vůbec jednoduchý, skrývá se za ním mnoho pohledů,“ říká Linda Keprtová, která se považuje za kritika současné společnosti a obecně extremismu. Každý extremismus podle ní plodí zlo. A právě o tom Thais vypráví. „Jeden extrém v té opeře je víra, kdy člověk sáhne na myšlenku a snaží se ji stisknout, ale ono to nemusí dopadnout vždycky dobře,“ dodává režisérka.

„Jak to tak u mě někdy bývá, zamiloval jsem se na první poslech – do té opery, do toho obsahu, do všeho,“ popisuje dirigent Martin Doubravský.

V jedné z alternací uvidí diváci na jevišti libereckého divadla v roli Thais Věru Poláchovou. Jako hlavní mužská postava – Atanael, se v Liberci představí v jedné z alternací mladý baryton ze Slovenska, Csaba Kotlár.

autor: sas
Spustit audio