Včelaře na Liberecku trápí včelí mor, úředníci podle nich nejednají dost rychle

26. červenec 2016

Od jara se na Liberecku šíří včelí mor. Krajská veterinární správa už vyhlásila osm ohnisek nákazy a nechala spálit padesát včelstev. Někteří včelaři si stěžují na to, že po prvním podezření na nákazu morem včelího plodu nejednala veterinární správa dostatečně rychle a kvůli tomu se nemoc rozšířila. Krajská správa takové obvinění odmítá.

„Na jaře se tady vyskytl mor včelího plodu jednoho mého známého,“ popisuje Miloš Zástěra, včelař a předseda včelařského sdružení ve Vratislavicích okolnosti prvního podezření týkajícího se včelího moru. Právě Miloš Zástěra podal na veterinární správu stížnost pro nečinnost.

„Od okamžiku nahlášení do spálení nakaženého včelstva případ trval přes třicet dnů, což je tragické, protože v té době začala jarní snůška,“ říká Miloš Zástěra.

Nečinnost Krajské veterinární správy její ředitel Roman Šebesta odmítá. Říká, že kolem prvního napadení bylo několik skutečností, které museli inspektoři důsledně vyšetřit, aby nenařídili zbytečné pálení včelstev: „Včelař nahlásil pouze podezření na vznik nákazy a zjistil při kontrole po zimě, že včelstvo je bez živých včel,“ říká Roman Šebesta a pokračuje: „Včely měly jít k vyšetření. Čekalo se na laboratorní vyšetření, výsledky byly nakonec pozitivní.“

A veterináři měli ještě jeden důvod s definitivním rozhodnutím vyčkat, než budou mít sto procentní jistotu. „Bylo to období pozdního jara a všeobecně včely v našem regionu nevyvíjely velkou aktivitu.“

Lidí, kteří konzumují med, se nemusejí bát si ho na Liberecku kupovat. Produkty od včel, u kterých by se případně později zjistila nákaza, nejsou škodlivé. „Nákaza není přenosná na člověka, ale pro včely může být,“ uzavírá včelař Jakub Dolínek.

autor: sas
Spustit audio