Ve Frýdlantu chybí 20 lůžek pro pacienty. Liberecká nemocnice to zatím řeší uzavřením části rehabilitačního oddělení

21. říjen 2015

Od října, kdy frýdlantská nemocnice patřící do skupiny Euroclinicum uzavřela interní lůžkové oddělení, praská liberecká nemocnice ve švech. Kapacitu lůžek musela provizorně navýšit uzavřením části rehabilitačního oddělení. Podle propočtů na Liberecku 20 lůžek chybí. O obnovení akutní lůžkové péče ve Frýdlantu by se mělo rozhodnout za 14 dní.

Obnovení akutní lůžkové péče ve Frýdlantu prosazují Liberecký kraj, města z Frýdlantska i liberecká nemocnice. Pokud se to nepodaří, bude muset nemocnice v Liberci na úkor kožního oddělení a rehabilitaci rozšířit svoji internu.


„Naše emergency - vidíte, je 11:30 a je plno,“ ukazuje čekárnu a ambulanci urgentního příjmu v Liberci přednosta centra interních oborů Tomáš Klimovič.

V tu chvíli uvnitř ambulance bylo deset pacientů a venku na ošetření jich čekalo dalších třicet. Podle přednosty jich z Frýdlantska denně hospitalizují kolem dvaceti.

Situace je dlouhodobě neudržitelná

„Tato situace se dlouhodobě udržet nedá. Naší kapacitu osmdesáti lůžek zahrnují i jiná centra - revmatologie, gastrologie. Musíme zkracovat hospitalizace. Průměrně dvacet pacientů z Frýdlantského výběžku leží na postelích, které původně byly dimenzovány pro Liberec a okolí.“

Primář interního oddělení ve Frýdlantu Richard Bína vysvětluje, že lůžkové oddělení se muselo uzavřít kvůli nedostatku lékařů.

„V době května a června vypověděly smlouvu dvě lékařky. Takže ze čtyř kmenových lékařů byli dva a nebyli jsme proto schopní udržet akutní lůžkové interní oddělení.“

čekárna v nemocnici (ilustrační foto)

Liberecká nemocnice provizorně pro potřeby interny uzavřela část rehabilitačního oddělení. Pokud se interna ve Frýdlantu neobnoví, libereckou nemocnici podle generálního ředitele Luďka Nečesaného čeká akce kulový blesk.

„Jedná se o oddělení rehabilitační, kožní a následné péče tak, aby pacienti, kteří potřebují akutní interní péči, byli v blízkosti laboratoří, rentgenů, CT. Pacienti na takzvanou následnou péči se budou muset přemístit mimo hlavní budovu interních oborů.“

Co bude dál? Jasno by mělo být za 14 dnů

Kraj, liberecká nemocnice i města na Frýdlantsku trvají na poskytování alespoň dvaceti lůžek ve Frýdlantu. Podle místostarosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky proto, že je Frýdlantsko hůře dostupné.

„Ten Frýdlantský výběžek je obklopený cizími státy- zprava Polsko, zleva Německo. Jediné dvě cesty jsou přes Oldřichov a Albrechtický kopec. Problém nastává na nejvzdálenějších místech, jako jsou Bílý Potok, Horní Řasnice, Jindřichovice. Prostě ta nemocnice tu být musí.“

Jak to bude po novém roce, to se rozhodne za 14 dní. Pokud město Frýdlant se společností Euroclinicum rozváže smluvní vztah, je Liberecký kraj připravený frýdlantskou nemocnici případně převzít.

autor: Eva Malá
Spustit audio