Ve Frýdlantu je nově otevřeno centrum pro oběti domácího násilí

4. květen 2011

Ve Frýdlantu na Liberecku je otevřené nové pracoviště, kam se můžou obrátit oběti domácího násilí. Týraní lidé jsou často pod přísnou kontrolou násilníků a je pro ně velmi těžké se vzdálit z jejich dohledu na delší čas. I to je důvod, proč vznikají pobočky center, které mají za úkol chránit zdraví a mnohdy i životy lidí.

Domácí násilí, o kterém se v současné době stále více mluví je opakované, dlouhodobé a zpravidla stupňující se násilí, které se odehrává za takzvaně zavřenými dveřmi společného obydlí. Násilí může mít mnoho podob.

Při psychickém týrání dochází k ponižování, pronásledování nebo výhrůžkám. Fyzické i psychické týrání zažila i mladá žena z Liberecka: „Ze začátku to byla jen občas nějaká facka, pak se to začalo stupňovat. Stal se závislý na automatech a na alkoholu, takže když doma bylo strádání, tak si to celé vylíval na mně.“ Celých sedmnáct let žila se skrýváním modřin na těle i na duši, bez pomoci přátel a rodiny.

Domácí násilí však nepáchají jen muži na ženách. Je mnoho případů, kdy jsou týrané děti nebo senioři. Pomoc však vyhledávají i muži, připomíná sociální pracovnice Libuše Niková. „Byla jsem překvapena, že naši pomoc vyhledal muž, u kterého bych to vůbec nepředpokládala, to tak v případech mužů bývá. Byl poměrně fyzicky zdatný, sportoval – ten případ se překlopil do nebezpečného pronásledování – zasílání obtěžujících sms zpráv, kontaktování osob a šíření různých pomluv...“ vykresluje případ Libuše Niková.

Už od roku 2007 může policie násilníka z domu vykázat. Jen vloni řešila 62 případů vykázání, do dubna letošního roku už 29 případů.

Centrum pro oběti domácího násilí funguje v prostorách Poradního a setkávacího centra POSEC na Havlíčkově náměstí ve Frýdlantu.Otevřené je každý lichý týden ve středu od půl druhé do čtyř hodin odpoledne.

autor: Eva Malá
Spustit audio