Ve Smržovce hlídají pořádek asistentky prevence kriminality. Odhalí zloděje i pěstírnu marihuany

29. prosinec 2015

Převádějí děti přes přechody, dohlížejí na bezpečí seniorů, komunikují s lidmi ve vyloučených lokalitách a umí taky odhalit pěstitele marihuany. Řeč je o asistentkách prevence kriminality, které působí ve Smržovce na Jablonecku.

Asistentka prevence kriminality Simona Mikulová vyráží se svoji kolegyní na obchůzku po Smržovce pravidelně každé dopoledne. S čím vším místní policii asistentky pomáhají?

„Chodí s námi na besedy do škol, docházejí do nízkoprahového centra, kde se věnují dětem z vyloučených lokalit, chodí do domova důchodců, v obchodech kontrolují, jestli tam neprodávají alkohol mladistvým a dohlížejí na pořádek…“ popisuje šéfka smržovské policejní stanice Zuzana Nechanická.

Kromě preventivních věcí se už řešily i konkrétní akutní případy. „Řešili jsme týrání dítěte nebo pěstírnu marihuany,“ popisuje Simona Mikulová.

Kdo zná Smržovku, ten ví, že je dost specifická - svojí délkou. Asistentky se opravdu hodně nachodí - auto ani jiné dopravní prostředky nepoužívají. „Když je delší den a delší trasy, nachodíme tak 25 kilometrů,“ konstatuje Mikulová.

Město chtělo službu prevence kriminality zavést kvůli pořádku v ulicích a zapojování vyloučených lokalit do společnosti. Všechno se zatím daří, potvrzuje místostarosty Ivan Nývlt za ODS.

„Slýchám pochvalné reakce, co se týká bezpečnosti u přechodů, za město máme pozitivní reakce, třeba co se týká rekreačních objektů…“

A spokojenost si ověřuju mezi lidmi na ulici - asistentky si chválí - hlavně proto, že jejich práce je prý doslova vidět.

autor: sas
Spustit audio