Ve Vítkově na Liberecku můžou lidé po 4 letech opět jezdit po nové silnici. Zatím...

28. leden 2015

Obyvatelé Vítkova na Liberecku si na několik měsíců odpočinou od hluku těžkých strojů, nepříjemného zápachu asfaltu a prachu. Skončila jedna z nejrozsáhlejších oprav silnic, které poničila povodeň v roce 2010. Těžká technika se do obce ale na jaře vrátí. Liberecký kraj totiž není spokojený s kvalitou práce.

Čtyři roky trmácení se přes výmoly a zvednutý asfalt. To obyvatelé Vítkova zažívali dnes a denně. Učitelka Klára Beníčková jezdí denně do místní školy. Kvůli práci na silnici do vsi raději jezdila z druhé strany. Najela tak spousty kilometrů navíc.

„Zvolila jsem cestu úplně druhou stranou, přes Albrechtice. Ale protože zásobuju ráno školku pečivem, které vozím z Chrastavy, tak mi nezbývalo, než jezdit přes vysokou nebo čekat, než míchačka složí beton nebo než složí něco jiného. No, bylo to náročné…“ popisuje Beníčková.

Rekonstrukce silnice byla velmi zvláštní. Velká voda totiž zničila sedm mostů a vymlela části silnic. „Silnice byla na řadě míst úplně rozmlácená, ta oprava byla bodová – asi v 15 úsecích se musela opravit a pak tu byly úseky nezasažené,“ vzpomíná starosta Chrastavy Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj.

Oprava krajské silnice začala v druhé polovině roku 2013. Rekonstrukce zhruba kilometru silnice stála téměř 100 miliónů korun. Firmě za nedodržení termínu dokončení stavby hrozily sankce. Podle ředitele Krajské správy silnic Libereckého kraje Jana Růžičky stavební společnost podcenila nasazení pracovníků, rekonstrukci ale dokončila včas.

„Na té stavbě se dělalo deset zdí, opravovaly se tři mosty, z toho jeden se stavěl úplně nový a ještě nějaké propustky. Po celou dobu stavby byla ta situace pro obyvatele nepříjemná, protože je to tu celé v zástavbě a přístup k objektům byl značně ztížen,“ konstatuje Jan Růžička.

I tak se stroje se budou muset na jaře vrátit. „Udělá se detailní prohlídka povrchu celé stavby a reklamace se budou řešit za vhodných klimatických podmínek,“ dodává Růžička.

Touhle stavbou povodňové opravy v kraji ještě nekončí. Musí se ještě dokončit druhé etapy staveb ve Frýdlantu a Chrastavě a také oprava dvou mostů a opěrné zdi v Bílém Potoce. Na další dopravní omezení se musí připravit lidé nejen v Bílém Potoce, ale i v Raspenavě a v Nové Vsi na Liberecku.

autor: Eva Malá
Spustit audio