Vědci z celého světa se sjeli do Liberce. Podívat se, jak vznikají nanovlákna!

31. srpen 2015

Z nanovlákna se dá vyrobit náhradní lidská chrupavka, náplast, rouška, fukční tričko nebo filrt na vodu. A z čeho a jak se vyrobí samotné nanovlákno? Dozvíte se to, stejně jako vědci z celého světa, kteří se sjeli tento týden na Technickou univerzitu v Liberci.

Podívat se na to, jak se vyrábějí nanovlákna úplně novou technologií, prostřednictvím takzvaného polymerního zvlákňování, se přijely na Technickou univerzitu do Liberce podívat desítky vědců z celého světa. Dnes (31.8.) tam začíná mezinárodní konference o nanomateriálech, na které má liberecká univerzita patent už 10 let.

Stanislav Petrík z výzkumného týmu technické univerzity v Liberci připomíná cestu od vědy do praktického života, tedy co je možné z nanovláken vyrobit.

„Jsou to filtry na vzduch, další zažité použití jsou membrány do oděvů. Velice intenzivní je výzkum v oblasti biomedicínských aplikací, kde nanomateriály slouží jako nosiče buněk pro vypěstování chrupavek, kostí nebo dalších částí orgánů.“

Naše reportérka nahlédla do laboratoře plné složitých přístrojů a výzkumníků ještě před mezinárodní vědeckou delegací. A na nejnovější výrobu nanovláken měla možnost se nejen podívat, ale také si ji vyzkoušet. Poslouchejte…

autor: sas
Spustit audio